KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Ebola vakalarının en yoğun görüldüğü 2014 Ağustos'undan beri geçtiğimiz haftanın vakaların en düşük olduğu dönem olduğunu belirterek, "Bu da bizi önümüzdeki aylarda salgının kontrol altına alınacağı yönünde umutlandırmıştır" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgının yoğun görüldüğü Batı Afrika bölgesindeki Gine, Liberya ve Sierra Leone'ye komşu olan Mali'de 24 Ekim 2014'te Gineli 2 yaşındaki bir çocuğun Ebola virüsünden öldüğünü hatırlattı.

Sonrasında yine Gine'den gelen 25 yaşında bir hemşire ve 66 yaşındaki bir imamın Ebola'dan hayatlarını kaybetmesi üzerine Mali hükümetinin oldukça sıkı ve etkili tedbirler aldığını belirten Hatipoğlu, Ebola vakalarının Gine'den gelmesi nedeniyle ülkenin sınır tedbirlerini arttırdığını ifade etti.

Hatipoğlu, Gine'de halkı uyarmak ve farkındalığı artırmak için büyük yerleşim merkezlerine uyarıcı afişler konulduğunu dile getirerek, "Ülkede şüpheli vakalarda etkili bir karantina uygulanmıştır. Halka, başta el temizliği olmak üzere Ebola virüsünden koruyucu tedbirler anlatılmıştır" diye konuştu.

- Mali, Ebola savaşını kazandı

Afrika ülkesi Mali'nin güney komşuları Liberya'da bugüne kadar 8 bin 529 vaka, 3 bin 636 ölüm; Sierra Leone'de 10 bin 362, vaka 3 bin 153 ölüm ve Gine'de 2 bin 873 vaka, bin 879 ölüm meydana geldiğini anımsatan Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Mali'de 8 Ebola vakası görülmüş ve 6'sı hayatını kaybetmiştir. Son vakada, tedaviden sonra 6 Aralık'ta yapılan test negatif çıkmış, o tarihten itibaren de virüsün bulaştığı başka bir hastanın olmadığı bildirilmiştir. Mali, güney komşularındaki ölümlere karşın uzun süre kendini korumuş ve ülkesine bulaşma olduktan sonra 2 ay gibi kısa sürede enfeksiyonu kontrol altına almayı başarmıştır. Nijerya'dan sonra Mali'nin de Ebola virüsünden arınmış olması sevindirici bir haber. Dünya için bu konuda ümit veren bir durum daha var. Ebola vakalarının en yoğun görüldüğü 2014 Ağustos'undan beri geçtiğimiz hafta vakaların en düşük olduğu hafta oldu. Bu da bizi önümüzdeki aylarda salgının kontrol altına alınacağı yönünde umutlandırmıştır."