Dünyadaki obez nüfusunun aç nüfustan fazla olduğunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, 1980’de dünyada 850 milyon olan obez sayısının ise 2,1 milyara yükseldiğini söyledi.

Bursa, Balıkesir, İstanbul, Kocaeli ve diğer birçok ilden gelen obezite hastalarının buluşması öncesi basın toplantısı düzenleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, "1980’de 850 milyon olan obez sayısı, şu an 2,1 milyara yükseldi. Şu anda dünyadaki obez nüfusu aç nüfustan fazla. Bu çok ciddi bir durum. Giderek şişmanlıyoruz ve bunu durduramıyoruz. Bunu aşmamızı sağlayacak çözümü bulmuş değiliz" diye konuştu.

"KURU FASULYE İLE ÖDÜLLENDİRİN"

Vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olan kişilerin obez, 40’ın üzerindekilerin morbit obez, 50’yi geçenlerin ise süper obez olarak kabul edildiğini belirten Topal, "Bireyler, kötü beslenmeyle obeziteye giden yolda hızla ilerliyor. Kötü beslendiğimiz gibi çocuklarımızın da kötü beslenmesine neden oluyoruz. O tabak bitecek diyen ebeveynleriz hepimiz. Çocuğumuza ödül olsun diye hamburger ısmarlıyoruz. Bunun yerine ödül olsun diye kuru fasulye pişirin. İlginç gelebilir ama bence bu daha iyi bir şey" dedi.

"ÇOCUK ÇAĞINDAKİ OBEZ SAYISINDA ARTIŞ VAR"

Küçük yaştaki çocuklar üzerinde birçok araştırma yapıldığını ifade eden Dr. Topal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"33 sene içerisinde obez insan sayısı yüzde 28 artmış. Bu çok önemli. Türkiye’de de bayanlar arasında ciddi bir şekilde obezitenin arttığı gözleniyor. Giderek şişmanlıyoruz ve bunu durduramıyoruz. Bunu aşmamızı sağlayacak çözümü bulmuş değiliz. Türkiye’deki çocukluk çağındaki obezite yüzde 20’lere yaklaştı. Bunun ideali yüzde 3’tür. Bugün görmemeyi, konuşmamayı tercih eden bir toplumuz. ’Bir dirhem et, bin ayıp örter’ diyen bir toplumuz. Maalesef bunları konuşamıyoruz. Bunları konuşabildiğimiz zaman suyun altındaki buzdağının büyüklüğünü görebileceğiz."

Obezite cerrahisine ilişkin çarpıcı bilgiler veren Op. Dr. Ersun Topal, ameliyat ettiği hastalarının tedavileriyle ilgili takipleriyle yakından ilgilendi. Topal’ın obezite ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulunduğu basın toplantısında, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sevhan Uygun ile Plastik ve Rekonstrüktif Uzmanı Op. Dr. Mahmut Özyılmaz hazır bulundu.