Türk Toraks Derneği Tütün (TTD) Kontrolü Çalışma Grubu’ndan yapılan açıklamada, dış basında Reynolds Amerikan tütün şirketinin kendi çalışma ortamlarında sigarayı yasakladığı haberlerinin yer aldığını hatırlatarak, tütün endüstrisinin yeni stratejik yöneliminin ürünü olarak değerlendirdikleri bu hamlesinin, Tütün Kontrolü bakımından içerdiği yeni tuzaklara dikkat çekmek istedikleri bildirildi.

“ELEKTRONİK SİGARAYA İZİN”

TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu’nun açıklamasında, “Dış basında geçen hafta tütün şirketi Reynolds Amerikan’ın kendi binalarında sigarayı yasakladığı haberi yer aldı. İlk başta olumlu bir haber gibi görünse de haberin iyi okunup, iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Haberin ayrıntılarına baktığımızda sigaranın yasaklandığını ancak elektronik sigara gibi dumansız ürünlere izin verildiğini görüyoruz. Haberde özellikle bu konunun gündeme getirilmiş olması dikkat çekicidir. Bu yasağın anlamı şudur, son zamanlarda kendisine çıkış yolu arayan tütün endüstrisi gelecek planlarını elektronik sigara üzerine kurmaktadır. Sigaranın kötü algısı yerine temiz bir sayfa açılarak elektronik sigaranın hiçbir zararı olmadığı algısı yerleştirilmeye çalışılmaktadır” denildi.

“TAMAMEN BİR PAZARLAMA TAKTİĞİDİR”

Bazı gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmaların meyvelerinin alınmaya başlandığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

”Örneğin İngiltere’de yüzde 4-5 gibi elektronik sigara içme oranlarına ulaşmışlardır. Elektronik sigara hiçbir şekilde masum değildir. Sigaradan daha az zararlı olduğuna dair bilimsel kanıt yoktur. Pipo, puro ve sigara gibi bir tütün ürünüdür. Tütün endüstrisinin kendi alanlarında sigarayı yasaklaması tamamen bir pazarlama taktiğidir. Gelecek yıllarda bu ve benzeri taktiklerle sık sık karşılaşacağımızı bekliyoruz.”

“YASAKTAN TAVİZ VERİLMEMELİ”

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından elektronik sigaranın yasaklandığı ifade edilen açıklamada, “Türkiye’ye şu an için yasal yollardan girişi mümkün değildir. Ülkemizin bu tehlikeden korunması için mevcut yasaktan taviz verilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi.