Dünyada gelişmişlik seviyesinden bağımsız olarak erkeklerin yaşam süresi kadınlardan daha kısa.

Liv Hospital Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Haluk Akpınar, ‘’Ülkemizde erkekler için ortalama yaşam süresi 73.7 yıl, kadınlar içinse bu süre 79.4 yıl. Başka bir deyişle ülkemizde erkekler kadınlardan 5.7 yıl daha az yaşıyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Başta sigara olmak üzere, zararlı alışkanlıkların en çok erkekler tarafından tüketilmesi en önemli sebebi‘’ dedi.

Akpınar, cinsiyete özgü olmasa bile kalp-damar hastalıkları, akciğer hastalıkları, metabolic sendrom, akciğer-kolon -mesane kanserleri erkekler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, "Başta sigara kullanımı olmak üzere zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılığı erkekler arasında daha sık. Şiddete eğilim erkekler arasında daha sık gözleniyor. Erkekler sağlık hizmetlerinden daha ileri yaşta yararlanmaya başlıyor. Kadınlar ise doğum, jinekolojik problemler nedeni ile daha erken doktora gidiyor. Erkekler sosyal statüleri gereği askerlik, madencilik, inşaat, gemi inşa gibi sağlık açısından daha riskli işlerde çalışıyor" dedi.

Başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğini belirten Akpınar, "Sigara sadece akciğer kanserinin değil, mesane kanserinin de en önemli sebebi. Ülkemizde mesane kanseri erkekler arasında 3. sırada yer alırken, kadınlar 12. sırada. Kırsal kesimlerde cinsiyetler arası görülen bu fark daha da açılıyor, sebebi ise kadınların daha az sigara içmesi. Sigaradan uzak durarak sadece kanserden değil KOAH, kalp damar hastalığı gibi ölümcül hastalıklardan da korunmak mümkün. Düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenmeye özen göstererek kalp damar hastalığı, metabolik sendrom gibi hastalıklar azalıyor. Bu tür yaşam tarzı değişiklikleri erkek cinsel sağlığını da son derece olumlu etkiliyor. Ayrıca madencilik, inşaat gibi sağlık açıcından riskli işlerde alınacak önlemlerin ve iş güvenliğinin arttırılması son derece önemli" dedi.