Her yıl 1-31 Mart, dünya genelinde Kolon Kanseri Farkındalık Ayı olarak kutlanmaktadır. Bu özel ay, toplumları kolon kanseri konusunda bilinçlendirmek, erken teşhisin önemini vurgulamak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla Karaman Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Emre Taşcı, Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Çalışanları Alime Özyer Genç ve Müberra Bozoğlu, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ı ziyaret etti.  

Ziyarette Dr. Emre Taşcı, İl Müdürü Çalışkan’a kolon kanserinin belirtileri, risk faktörleri ve kolon kanserinden korunma yollarını anlattı. “50-70 yaş arasında her 10 yılda bir kolonoskopi ile tarama önerilmektedir.” diyen Dr. Emre Taşcı, “Kolon kanseri, genellikle kalın bağırsak veya rektumda başlayan bir tür kanserdir. Erken evrelerde teşhis edildiğinde tedavi başarı şansını artırabilir. Ancak maalesef, birçok kişi belirtileri fark etmeden önce bu hastalığı taşır. Bu nedenle, kolon kanseri farkındalık ayı, belirtileri ve risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olmamızı teşvik etmektedir.” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, maarif camiası olarak İl Sağlık Müdürlüğüne her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Ziyaretin son bölümünde erken tanının önemini vurgulamak amacıyla İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’a kolon kanserini sembolize eden mavi kurdele takılırken Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü hizmet binasında çalışan personele broşür dağıtıldı.

3