Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Diyabet ve Beslenme” konulu konferans düzenlendi.

Taşbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Uzman Diyetisyen Aylin Sayan Ataş, şeker hastalığı ve beslenme konusunda katılımcılara uyarılarda bulundu. Şeker hastalığının başlangıç nedenlerinden bahseden Ataş, konferansa katılanlara şeker hastalığının tanımını yaparak nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Uzman Diyetisyen Aylin Sayan Ataş, sabah kahvaltıların vazgeçilmesi protein ve kalori deposu olan balın içinde glikoz bulunduğu ve şeker hastaları için büyük tehdit unsuru oluşturduğunu da belirtti.

"POSALI YİYECEKLER TÜKETİN"

Şeker hastasının bilmesi gereken konulara değinen Ataş, “Çay şekeri, şeker, reçel, bal, çikolata, hazır meyve suları, pasta ve tatlılar içinde glikoz bulunur. Kana çok hızlı karıştıkları için kan şekerinde ani yükselmelere neden olurlar. Yüksek kan şekeri istenmeyen ve tehlikeli bir durum olduğundan bu tür yiyeceklerin diyette yer almaması gerekmektedir. Bunun dışında ekmek, makarna, patates gibi nişastalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şeker hastası diyetlerinde yüksek posa içerikli besinleri tercih etmelidir” şeklinde konuştu.

"DİYET YAPARKEN DİKKAT"

Ataş, diyet yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ise şu uyarılarda bulundu:

“Kilonuzu koruyunuz. Ani kilo alımları ve kilo kayıpları yaşamayın. Yemek saatlerini aksatmayın. Pişirme yöntemlerine dikkat edin. Diyetinizde posalı besinleri yeterince bulundurun. Yağ seçimine dikkat edin. Sıvı yağlar kullanın. Etli yemeklerinize yağ koymayın. Kırmızı et yerine beyaz etleri tercih edin. Fiziksel aktivitelerinizi arttırın.”