Topuk, dirsek ve omuz gibi kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan ESWT tedavisi artık Karaman Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Polikliniklerinde.

Tedavi hakkında açıklama yapan Karaman Devlet Hastanesi yönetimi, şunları aktardı;

“ESWT, kısaca şok dalga tedavisi, vücut dışında oluşturulan şok dalgalarının bir aplikatör vasıtası ile vücudun istenilen bölgesine odaklanmasına dayanan girişimsel olmayan yeni bir tedavi şeklidir.

Şok dalgaları yüksek basınçlı ses dalgalarıdır.

Topuk, dirsek ve omuz gibi kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılmaktadır.

Bu uygulama rahatsızlığın olduğu bölgede kanlanmayı arttırarak, vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarının devreye girmesini sağlamaktadır. Hasar gören tendon ve dokuların rejenerasyonunu başlatarak iyileşmeyi gerçekleştirir.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?

*Epin Calcanei (Topuk Dikeni), *Lateral ve Medial Epikondilit (Tenisçi ve Golfçü Dirseği),

*Kalsifik Omuz Tendiniti (Omuz Ağrısı),

* Omuz sıkışması sendromu

*Kaslardaki ağrılı tetik noktalar

*Kronik tendon zorlanmaları

ESWT tedavisinin seanslarının uygulama süresi yaklaşık 5–20 dakikadır.

3-5 seans yapılmaktadır. 5-7 gün ara ile yapılan toplam 3-5 seans sonrasında yüksek oranda iyileşme olup 4–6 hafta içerisinde ağrı ve şikâyetler büyük oranda ortadan kalkarak hastanın yaşam kalitesi artmaktadır.

ESWT ağrısızdır ve anestezi gerektirmez. Hasta ayaktan tedavi olur; hızlı ve olumlu sonuç alınır.

İlaçsız ve kısa sürede büyük oranda kalıcı iyileşme sağlanan günümüzde uygulanan en son teknolojik yöntemdir.

ESWT tedavisi, hamilelerde, kanserli hastalarda ve kalp pili bulunanlarda, henüz gelişimini tamamlamamış kemiklerde, baş-boyun ve sinirlere yakın bölgelere kesinlikle uygulanmaz.

Amerikaʼda 1997 yılından beri Topuk Dikeninde, 2000 yılından bu yanada Tenisçi dirseğinde FDA (Amerikada kullanım için gerekli olan izin) onayı alınmıştır. Bundan sonra ESWT Tedavisi artık tüm Dünyaʼnın kabul ettiği bir tedavi olarak onaylanmış ve kliniklerindeki yerini almıştır.”