Göz Anjiyosu Nedir?
Fundus Fluorescein Anjiografi (FFA) floresein adlı madde kullanılarak retina damarlarının görüntülemesinin sağlandığı bir tanı yöntemidir. Retina hastalıklarının tanısı ve takibi için temel yöntemlerden biri olup uygulamanın yapılması için yardımcı sağlık personeline ihtiyaç duyulur.

Floresein mavi ışık altında floresans veren sarı-turuncu bir boyadır. Verilen bu madde yardımıyla göz dibinin damarsal yapılarının siyah-beyaz fotoğrafları çekilir.

Uygulama Floresein adlı boyar maddenin sulandırılmış steril formunun koldan venöz yoldan hastaya enjekte edilmesiyle başlar. Saniyeler içinde boyar madde göz damarlarına ulaşır. Kol-retina zamanı ortalama 12 saniyedir. Floresein, hem koroid dolaşımına ve hem de santral retina arteri yoluyla retina dolaşımına girer. Retina dolaşımı yolu koroid dolaşımına göre biraz daha uzun olduğundan retina arterleri koroidden 1 saniye sonra dolar. İlk yarım dakika içinde tüm görüntüler bir iki saniye arayla kayıt edilir.

Görüntülerde floresein yoğunluğuna bağlı hiperfloresan veya hipofloresan alanlar görülür. Hepsinin klinik anlamı vardır. Görüntüleri aynı zamanda ilaçsız fundus fotografı ile de değerlendirmek doğru olur.

Bir gözün görüntülenmesi sürerken gerekirse diğer gözün de çekimleri yapılabilinir. Floresein geçişinin fotoğraf filmi üzerine kaydedilmesi yerine günümüzde görüntülerin dijital olarak kaydedilmesi ve saklanması mümkündür.

Uygulama esnasında nadiren alerjik reaksiyonlar izlenebilir. Ciddi alerjik reaksiyonlara karşı kliniğin hazırlıklı olması gerekir. Uygulamadan sonra cildde ve idrar renginde turunculaşma izlenir.
 
Göz Anjiyosu Neden Yapılır?
  • Göz anjiyosu göz damarlarının görüntülenmesi
  • Göz içinde herhangi bir kitle varlığının araştırılması
  • Göz damarlarındaki kaçakların belirlenmesi
  • Göz damarlarındaki kanama bölgelerinin incelenmesi
  • Göz damarlarındaki tıkanıklıkların belirlenmesi
  • Göz iltihaplarının incelenmesi
  • Retina yapılacak lazer tedavisine karar vermek ve lazer tedavisinin uygulanacağı bölgelerin belirlenmesi
  • Lazer veya uygulanacak başka tedavinin etkinliğinin teyit edilmesi
  • Yaşa bağlı sarı nokta rahatsızlıklarının tespiti ve tedavisi
Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır?
Göz anjiyosu gözde arkasındaki damarları özel boyayla boyayarak, gözle görünmeyen sorunların görülmesi, tanı konulması, tedaviye karar verilmesi ve tedavinin etkilerinin izlenmesi amacıyla kullanılır. İşlemin başında göz bebekleri damlayla büyütülür ve koldan damarlara özel bir ilaç verilir. İlacın dolaşımda göze kadar ulaşmasından sonra, gözdeki damarlar daha belirgin şekilde görülür. Bu sırada özel bir mikroskop ve ışık yardımıyla göz içi fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflarla hastaya tanı konur. Yaklaşık yarım saat süren uygulamanın gözlere zararı yoktur.