Bursa’da, geleceğin sağlık çalışanlarına organ bağışı anlatıldı.

Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Uz. Dr. Oğuzhan Durmaz tarafından Özel HATEM Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrenci ve velilerine seminer verildi. Durmaz, "Bilindiği üzere organ bağışı konusunda ciddi bir bilgi kirliliği bulunmakta. Bunun bir kısmı ise kaçırılan ya da kaybolan çocuklar ile birlikte yayınlanan organ mafyası haberlerinden kaynaklanıyor. Örnek nakiller, hayata organ bağışı ile tutunan çocukların haberleri bu intibaı düzeltebilir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması yüzünden hayatlarını kaybediyor" dedi.

Nakil yapılabilen organ ve dokuların böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deri olduğunu anlatan Durmaz, "Organ alacak hastalar önce kan ve doku gruplarına göre daha sonrada tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmaz. Hayatta iken kişiler kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için, vericinin en az 2 şahit huzurunda şuuru açık ve tesirden uzak olarak, önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından da imzalanması gerekir. Organ bağışında bulunan kişilerin kartlarını üstlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir. Kişinin organ bağışından vazgeçtiği anda üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmesi kafi” diye konuştu.

Seminerin ardından okul müdürü başta olmak üzere öğretmenlerinde öncülük ettiği organ bağışı kayıtları Dörtçelik Çocuk Hastanesi organ bağışı birimi personeli tarafından yapıldı.