KONYA (AA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir, bitkisel ürünlerdeki bazı maddelerin karaciğer ve böbreği bozabileceğini belirterek, "Ona bir şey olmadı, bana da olmaz gibi yanlış düşüncelere kapılmamalı" dedi.

Konya'da "Ünlüler de kullanıyor" düşüncesiyle zayıflamak için internet üzerinden satın aldığı çay nedeniyle karaciğer komasına giren Seda Nur Çalışkan'ın organ nakliyle yaşama dönmesi, "bitkisel ürünleri" yeniden gündeme getirdi.

 Prof. Dr. Ali Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel ürünlerin düzensiz ve çok sık kullanıldığına değindi.

Ne olduğu belirsiz ürünlerden gelişigüzel kullanımla fayda sağlanmaya çalışıldığına dikkati çeken Demir, bitkisel ürünlerin bilinçsizce alınması nedeniyle karaciğer ve akciğeri etkilenen çok sayıda hastanın kendilerine başvurduğunu ve sayının her geçen gün arttığını söyledi.

"Bitkisel ürünlerdeki bazı maddeler karaciğer ve böbreği bozabilir. Her insanı farklı etkileyebilir. 'Ona bir şey olmadı, bana da bir şey olmaz' gibi yanlış düşüncelere kapılmamalı" diyen Demir, "Bitkisel ürünlerin doktor kontrolü olmadan kullanılması hatalı. Bu ürünler hekim önermediği halde gelişigüzel kullanıldığında, sonuçları ağır olabiliyor. Piyasada çok sayıda bitkisel ürün var. Bazılarının isimlerini biz bile duymadık" ifadelerini kullandı.