Her hamileliğin birbirinden farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Bekir Sert, “İlk doğumun verdiği tedirginlik veya 2.-3. doğumu yapıyor olmanın verdiği rahatlık sizi şaşırtabilir. Arkadaşlarınızın veya akrabalarınızın kendi doğumlarıyla ilgili size anlattıkları sizin deneyimlerinize benzemeyebilir. Son hamileliğiniz bir önceki hamilelikleriniz gibi sorunsuz devam etmeyebilir. Hamilelik sürecinde yaşadığınız sıkıntılar doğumunuzu etkileyebilir. “ diye konuştu.
 
Doğum ve doğum sancılarının birçok kadını tedirginliğe iten bir süreç olduğunu belirten Dr. Sert, ‘Acaba ne olacak? Bir sorun çıkar mı? Çok ağrım olur mu? Doğumun yaklaştığını nasıl anlayacağım?’ gibi soruların hemen hemen tüm kadınları düşündüren bilinmezler olduğunu vurguladı.
 
DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN İPUÇLARI
 
Her doğum sancısının birbiriyle aynı şiddette ve sürede olmayacağını vurgulayan Dr.Sert, doğumun yaklaştığıyla alakalı anne adaylarına ipucu verebilecek bazı belirtiler olduğunu söyledi ve bu belirtileri şu şekilde sıraladı;
 
Nişan: Doğum sancıları başlamadan birkaç saat ya da gün önce "nişan" adı verilen kanlı ve koyu kıvamlı bir sızıntı olur. Bu sızıntı hamilelik esnasında rahimle vajina arasında bir bariyer oluşturan kıvamlı bir tabakadan meydana gelir.
 
Su Torbası: Doğum sancılarının öncesinde, amniyotik sıvıyı rahim içerisinde tutan zarlar yırtılabilir. Eğer kendiliğinden yırtılmazsa, doğumda doktor tarafından yırtılır. Zarlarınız yırtıldığında (su torbası da denir) vajinanızdan bir sıvının fışkırdığını ya da sızdığını hissedersiniz.
 
Kasılmalar: Kasılmalar doğum sancılarının belirtisi olmayabilir. Hamileliğiniz boyunca rahimde çeşitli kasılmalar hissetmişsinizdir. Son haftalardan önce herhangi bir rahatsızlık yaratmayan bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir. Birçok kadın bu kasılmaların doğum sancılarının başladığına işaret ettiğini düşünür. Braxton Hicks kasılmaları çoğu zaman gerçek doğum kasılmalarıyla karışır. Farklı olarak, gerçek doğum sancıları esnasında görülen kasılmalar düzenli aralıklarla olur. Kasılmalar giderek şiddetlenir ve daha uzun sürerken, iki kasılma arasındaki süre de azalır. Ağrı genellikle rahim içinde yukarıdan başlayarak karnın alt bölümüne ve belkemiğine doğru İlerler. Eğer ağrınız yürümekle geçiyorsa bu büyük olasılıkla yalancı doğum sancısıdır.
 
Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz doktorunuza bildirin. Bu durumda doktorunuz sizi muayene ederek, rahim boynunun açılıp açılmadığına ya da bebeğin ilerlemesiyle rahim boynunun şeklinin değişip değişmediğine (silinme) bakar. Eğer zarlarınız yırtılmışça, doktorunuz sizden acilen hastaneye yatmanızı ister.
 
SANCILARIM NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
 
Bu da doktorunuz tarafından rahim boynunun hangi hızla açıldığı saptamadan yanıtlanamayacak bir sorudur. Ancak genellikle ilk doğumda sancı dönemi daha uzun sürer. İlk kez hamile kalan kadınlarda rahim ve vajina kanalının yeterince esnek olmaması sancı döneminin ve doğumunun daha uzun sürmesine yol açar. İlk kez anne olacaklarda, doğum sancılarının başlamasıyla bebeğin doğumu arasında geçen süre yaklaşık 13 saattir. Kimi kadınlarda bu süre daha da uzayabilir. Daha önce doğum yapmış kadınlarda ise bu süre ortalama 4 ila 8 saattir. Doğumun üç ayrı dönemi vardır. ilk dönemde rahim boynu açılır ve bebek bu sayede doğum kanalına girebilir. Rahmi tepesi aşağı doğru bakan elastik bir şişe olarak düşünebilirsiniz. Doğum sancılan başladığında rahim boynu yaklaşık 1.5 cm. Uzunluğunda ve kapalıdır. Bebeğin geçebilmesi için rahim boyunun açılması gerekir. Kasılmalar nedeniyle rahimin yaptığı basınç rahim boyunun açılmasına neden olur. Bu basınç iki ayrı yolla bebeğin doğum kanalına geçişini sağlar. Kasılmalar sırasında rahim içerisindeki bebek basınca karşı koymak üzere rahim boynunu iter. Bu, rahim boynu açılanadek tekrarlanır. Rahim boynu 10 cm. Kadar açıldığında tamamen açılmış olduğu kabul edilir. Kasılmalar aynı zamanda rahim boynunun incelip(silinip) rahim duvarına katılmasına da yol açarlar. Bu ilk dönemde kasılmalarınız giderek artan bir sıklıkla ve daha uzun sürecektir.