İlimizden bu yıl hacca gidecek olan vatandaşlarımıza Suudi Arabistan da görülen Mers-Cov hastalığı ile ilgili olarak Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Hüseyin Said Ulu tarafından eğitim verildi.

Hacı adaylarına hastalık hakkında; hastalığın belirtileri, korunma yolları başta olmak üzere bilgiler verilmiş olup, yapmaları gerekenler özellikle kişisel hijyen konusunda bilgi verildi.

Ayrıca Müdürlük tarafından hazırlatılan hastalıkla ilgili broşür dağıtımı da yapıldı.

MERS-CoV Nedir?

MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome ) şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan bir virüstür.

Ülkemizde Hac ve Umre vazifelerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a seyahat eden çok sayıda vatandaşımızın bulunması dolayısıyla gerekli tedbirler alınmaktadır. Bir hekimin muayenesi ve tetkikleri sonucunda aniden ortaya çıkan ciddi bir solunum yetmezliği veya akciğer infiltrasyonları denilen bulgular görülüp son 14 gün içerisinde MERS-CoV hastalığı görülen bir ülkeye seyahat etmiş veya seyahat eden biriyle yakın teması olmuş kişiler MERS-CoV için şüpheli olarak kabul edilmektedir.

Sağlık Bakanlığımız MERS-CoV’a dair son gelişmeleri yakından takip etmektedir. Vatandaşlarımızın bu hastalığa karşı aşağıda belirtilen konulara dikkat ederek hastalığa karşı korunma tedbirleri almaları çok önemlidir:

Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamak, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmak.

Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak.

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak.

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmak, aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmak, kullanılan kağıt mendilini çöp kutusuna atmak ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzeyine aksırmak ya da öksürmek.

Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ateş ile birlikte alt solunum yolu hastalığı belirtileri ( öksürük, nefes darlığı ) olan vatandaşlarımız bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir.