Karaman Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürlüğü’nün yürütmekte olduğu BIO-RAD EQAS (External Quality Assurance Services) Hematoloji Programı çerçevesinde 6. Döngü periyodunda (Mayıs-Ekim 2011) uluslararası başarı elde ederek; Merkezi Amerika’da bulunan BIO-RAD tarafından gönderilen Başarı Sertifikası ile ödüllendirilmesi münasebetiyle, 2 Aralık 2011 Cuma günü, Sayın Vali Vekili Latif MEMİŞ,  Bakanlığımız Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Dr. Adem KUCUR, İl Sağlık Müdürü Vekili Uz.Dr.Nuriye ULU, Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Hikmet YILMAZ, Dr. Ali Rıza ALTUNSOY ve Ali EKEN, Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Hasan ARICI, Karaman Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt.Uğur DEMİREL‘in katılımları ile Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürlüğünde bir tebrik programı düzenlenmiştir.
 
Program süresince, Halk sağlığı Laboratuvarı Müdürü Bil.Uzm. Zafer ZEYBEK tarafından Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürlüğünün faaliyetleri ve projeleri hakkında sayın Vali Vekili Latif MEMİŞ bilgilendirilmiştir. Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürü Bil.Uzm.Kimya Müh. Zafer ZEYBEK, kurum olarak akademik çalışmalarda yaptıklarını vurgulamış , 2010 yılında Karaman İli Kırsal Bölgelerdeki İçme Suyu Kalitesinin Değerlendirilmesi ( Zafer ZEYBEK, Sami KARAGÖZ) adlı bildirileri ile 26-28 Ekim 2010–Konya’da düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atık su Yönetimi Sempozyumunda yer aldıklarını, bu bildiri çalışması ile Karaman’ın ilk kez bir su kirliliği haritasını oluşturduklarını, şu anda ise Karaman’da koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında yapılan florjel uygulamalarına yardımcı olabilecek bazı veriler elde etmek amacıyla, Karaman sularında Florür düzeyleri ile ilgili bir çalışma yaptıklarını, çalışma sonunda Karaman ilinin Su Florür Haritasını yapacaklarını ve bu konu ile ilgili akademik bir yayın yapmak amacında olduklarını ifade etmiştir.
Daha sonra, Kan analizleri laboratuarlarına geçilerek, çalışan laboratuvar personeli sayın Vali Vekili Latif MEMİŞ tarafından bizzat tebrik edilmiş, kullanılan cihaz ve yöntemler hakkında kısaca bilgilendirme yapılmıştır. Laboratuvar Müdürü Zafer ZEYBEK konuşmasında Sayın Vali Vekili Latif MEMİŞ ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, biyokimya ve hemogram dış kalite programlarının laboratuar güvenilirliğini arttırdığını, kazanılan bu başarıdan sonra başarı seviyesinin korunması gerektiğini ve bu başarının devamının gelmesini arzu ettiğini söyleyerek, çalışan laboratuvar personeline teşekkür etmiş, ayrıca çalışmalarımızda her türlü desteği veren İl Sağlık Müdürlüğüne teşekkürlerimi sunarım demiştir.         


EQAS Hematoloji Pogramı nedir?

Eksternal kalite güvence programları, günümüzde dünya genelindeki laboratuarların kendi test sistemlerini periyodik olarak değerlendirdikleri çok kıymetli araçlar olarak kabul edilirler. Bu hizmet sayesinde, kullanıcılar kendileriyle aynı metod, cihaz ve reagent kullanan diğer laboratuarlarla kendi performanslarını objektif olarak karşılaştırabilirler.
 
EQAS Hematoloji Pogramı, hemogram analiz sonuçlarının doğruluğunu ölçebilmek adına 2011 yılında 5.Döngü ortalarında üye olunan; 10 temel parametrenin 15 günde 1 değerlendirildiği ve her döngünün 6 ay sürdüğü bir programdır. Programa üye laboratuarlar, minimum verileri elde ettiği takdirde katılım sertifikası verilmektedir. Program döngüsü sonunda en iyi sonuçları veren laboratuarlar ise başarı sertifikası ile ödüllendirilmektedir.
 
Neden Dış Kalite?
 
Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürlüğü, aile hekimlerimize hizmet verdiği hemogram ve biyokimya analizlerinde internal (dahili) kalite anlayışını günlük olarak uygulaması yanında, eksternal kalite güvence programlarına da üyedir ve periyodik olarak gönderilen dış kalite kalibratörlerinin de okumalarını yaparak internet üzerinden sonuçlarını göndermektedir.
 
Doktorlarımızın analiz sonuçlarına dayanarak hastalara uygulayacağı tedavi öncesinde analiz sonuçlarının doğruluğu, insan sağlığı açısından büyük önem arzetmektedir. Sağlık gibi çok önemli bir alanda hizmet veren bir laboratuvar için, kendi kalite anlayışları yanında dış kalite programları uygulamaları laboratuara olan güvenilirliği arttırmaktadır.