Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde (PAÜ), hamile hastaya ikinci kez kalp kapakçığı ameliyatı yapıldı.

Denizli’de 4 yıl önce kalp kapağı operasyonu geçiren 28 yaşındaki Ümmühan İnan isimli hasta, PAÜ Hastanesi’ne başvurdu. Hastanın ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanması gerektiğinden gebeliğinin riskli olduğunu bilmesine rağmen gebe kalması nedeniyle 7’nci ayında kan sulandırıcı ilacı kesilerek yerine iğne tedavisine geçildiği, ancak iğnenin etkinliğinin gebelerde daha az olmasından dolayı takılan kapağında pıhtı oluşması ve kan geçişini engellemesi nedeniyle akciğer ödemi ile hastaneye başvurduğu belirtildi. Yapılan tetkiklerde kapağın oluşan pıhtı nedeniyle kapanmak üzere olduğu ve acilen ameliyat edilmesi gerektiği kendisine açıklandı.

İkinci ameliyat olması nedeniyle riskli olduğu ve bebeğinin ameliyat esnasında kaybedilebileceği, ancak başka türlü hem kendisinin hem de bebeğin yaşama şansı olmadığı doktorlarca belirtilen Ümmühan İnan, ameliyat olmayı kabul etti. Doç.Dr.Bilgin Emrecan, Yrd.Doç. Dr. Tevfik Güneş ve Dr. Gökhan Tanrısever’den oluşan kalp ve damar cerrahisi ekibi ve Prof.Dr. Erkan Tomatır ve Dr. Akın Bilir’den oluşan anestezi ekibince hasta ameliyata alındı.

Ameliyat esnasında kalbin durdurulması ve dolaşımın kalp akciğer makinesi desteğiyle sağlanması gerektiğini belirten Doç.Dr.Bilgin Emrecan, ameliyat boyunca annenin vücut ısısının ve dolaşımının bebeği yaşatmak için normal sınırlara yakın tutulduğu ve 2 saatlik bir ameliyatla bozulan kapağın değiştirildiği, diğer kaçak olan kapağının da tamir edildiğini söyledi.

Ameliyat sonrası dönemde hem anne hem de bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu ve hastanın birkaç gün içinde taburcu olacağı belirtildi. Bu tür gebelerde yapılan özellikle ikinci kalp ameliyatlarından sonra anne karnındaki bebeğin hayatta kalmasının nadir olduğu bildirildi.

DOKTORUNUN ADINI VERECEK

Anne Ümmühan İnan, doğacak çocuğuna, ikinci kez ameliyatını yaparak hem kendinin hem de henüz doğmamış bebeğinin hayatını kurtaran doktorunun adını vermek istediğini söyledi.