Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde organ bağışı konusunda seminer verildi.

Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi toplantı salonunda Uzm. Dr. Pınar Aktay tarafından hastane çalışanlarına ve halka organ bağışı semineri verildi. Organ bağışının terim anlamı ile seminere başlayan Aktay, “Organ bağışı kişinin hayattayken kendi özgür iradesiyle organının bir kısmını ve tamamını ölümünden sonra kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış ,akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Beyin ölümünden, beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için geri dönüşümü yoktur. Tam ve kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir. Bu durum bitkisel hayatla karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü teşhisi konulabilmesi için alanında uzman dört hekim tarafından bir takım testlerin sonucunda, beyin ölümü gerçekleşip gerçekleşmediği kararına varılır. Daha sonra bu karar aileye bildirilir” dedi.

Kalp, akciğer, böbrek, kornea, karaciğer, ince bağırsak, pankreas, yüz ve saçlı deri gibi organlar bağışlanabileceğini belirten Aktay, her ölenin organlarının bağışlanamayacağını ifade etti. Sadece yoğun bakım ünitesinde ölenlerin organlarının kullanılabileceğini vurgulayan Aktay, “Kişi evde, sokakta veya hastanede ölmüş ise organları kullanılamaz. Sadece yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı hastada beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları kullanılabilir ve nakledilebilir” diye konuştu.

Aktay, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nde organ bağış bildirimi bulunduğunu hatırlatarak, organ nakli konusunda hastanede her türlü imkan sağlayan hastane yöneticisi Uzm. Dr. İdris Yıldırım’a da teşekkür etti.