Ankara’nın en büyük eğitim ve araştırma hastanelerinden biri olan Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne kadın eli değdi. Tarihinde ilk kez bir kadın başhekim tarafından yönetilen hastanenin çehresi değişirken, iki yılda 50 milyon lira borç ödendi.

Prof. Dr. Kadriye Altok, Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde iki yıl önce geldiği başhekimlik görevi ile birlikte hastanede köklü değişikliklere imza attı. Tarihinde ilk kez bir kadın başhekim tarafından yönetilen Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde iki yılda 50 milyon lira borç ödendi. Hastane, 2013 yılında ise en çok acil vaka alan hastane oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve görevlendirme gereği başhekimliği kabul eden Prof. Dr. Kadriye Altok yaptığı açıklamada, "Başhekimlik sürecinde kendi işim dışında farklı disiplinlere ait pek çok bilgi ve deneyim kazandım. Kadın ya da erkek olmanın yöneticilikte çok farkı olduğunu düşünmüyorum. Hekimlikte olduğu gibi bu işte de kişinin kendi özellikleri ile ilgili belirleyiciler rol oynayabilir. Yönetici olarak zaman zaman bazı sıkıntılar yaşıyoruz ama bunlar cinsiyetten kaynaklanan sıkıntılar değil. Ekip çalışması bu aşamada gerçekten çok önemli. İyi bir ekiple çalışıyoruz. Yaptığının hakkını veren insanlarla çalışınca işleriniz büyük oranda hafifliyor" dedi.

Üniversite hastanelerinin sorunlarına değinen Altok, üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu finansal sorunların pek çok sebebi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Kuşkusuz asıl görevi eğitim, kaliteli ve donanımlı sağlık çalışanları yetiştirmek olan üniversite hastaneleri üst düzey sağlık hizmeti de sunmaktadır. Üniversite hastaneleri kar amaçlı kurumlar olmamakla birlikte hem yeni yatırımlara yönelecek hem de ağır bir çalışma yükü altında görev yapan kalifiye öğretim elemanları ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri mali kazanımı sağlayacak yapıya henüz sahip değildir. Sunulan sağlık hizmetlerinin artan maliyetlerinin, aynı ölçüde artan geri ödemesinin olmayışı, yine hizmet kalitesini sağlamak üzere istihdam edilen personel giderlerinin önemli bir kısmının döner sermayeye yüklenmiş olması, bozulmuş ekonomik göstergelerin başlıca sebepleri arasındadır.”

Kurumların kendi çalışma düzenleri ve planlamalarının da mali tablolar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildiren Altok, “Kendi kurumumuzu dikkate alarak bir değerlendirme yapacak olursam, geçmiş dönemlerde yapılan kontrolsüz satın almaların, kayıt ve kontrol sistemindeki aksamaların, maliyet etkinlik analizi dikkate alınmadan döner sermaye bütçesinden yapılmış olan inşaatlar, fiziksel düzenlemelerin, ciddi boyutta kurumsal mali problemler ortaya çıkardığı gerçeğini görmezden gelemeyiz. Mevcut durum farklı açılardan değerlendirildiğinde planlamaların rasyonel stratejilere dayandırılması gerektiği ve ileriye dönük olarak ortaya çıkabilecek mali sıkıntıların zamanında farkına varılarak önlemler alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda yapmış olduğumuz uygulamalarla geçmiş dönemlerden kalan negatif mali bilançonun düzeltilmesinde önemli mesafeler kaydedilmiştir, 160 milyonun üzerinde olan borcumuzu iki yılda yaklaşık 110 milyon düzeyine indirdik. Depolarımızda fazladan malzeme bulundurmuyor ve düzenli alımlar yapıyoruz. Döner sermaye üzerinden özellikle inşaatlar başta olmak üzere kontrolsüz harcamalar yapmıyoruz" diye konuştu.

Altok, borç yükünün azalmasına karşın yeni poliklinikler, yoğun bakımlar ve yüksek donanımlı ameliyathaneler açıldığını, var olanların yeniden düzenlendiğini kaydetti. Fiziksel mekanların hastaların rahat edeceği konfor ve donanıma sahip olacak şekilde düzenlendiğini ve 2014 yılında yenilenerek hizmete açıldığını bildiren Altok, kliniklere önümüzdeki yıl itibariyle yenilerinin ekleneceğini, kliniklerin tadilat ve yenileme çalışmalarının hızla devam edeceğini ifade etti. 2013 yılında en çok acil vakası alan üniversite hastanesi olduklarını da vurgulayan Prof. Dr. Altok, TBMM ile yaptıkları protokolle de artık milletvekili ve yakınlarını da hastane bünyesinde tedavi ettiklerini ve 2014 yılı içinde 500’den fazla milletvekili veya yakınının Gazi Üniversitesi Hastanesi’nden sağlık hizmeti aldığını dile getirdi. Prof. Dr. Altok, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bütün bunların dışında bize inanarak teknolojik parkımızın yenilenmesi ve yatırımlarımızda desteğini esirgemeyen devlet büyüklerimize teşekkür etmek istiyorum.”