Hipertansiyonun oldukça sık görülen sinsi bir hastalık olduğu, hastaların yaklaşık yüzde 60’ının rahatsızlığının farkında olmadığı belirtildi.

Türkiye’de her 3 kişiden birinde hipertansiyon hastalığının görüldüğünü ifade eden Özel Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, “Kalbin kan pompalarken damar duvarına yaptığı basınç tansiyondur. Bu basıncın istenen değerlerin üzerinde olması da hipertansiyon olarak adlandırılır” dedi.

ÖLÇÜM DOĞRU ŞARTLARDA YAPILMALI

Kan basıncının büyük tansiyon ve küçük tansiyon olmak üzere iki değerden oluştuğunu, hipertansiyon tanısı için bu tansiyonlardan birisinin normalden yüksek olmasının yeterli olacağını ifade eden Dr. Pınar Ergin, “Genel olarak kabul edilen değerler büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8’dir. Normal şartlarda kan basıncı sürekli 12-8’in üzerinde olan kişiler hipertansiyon hastası adayı kabul edilmelidir. Farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş erişkin bir bireyde büyük tansiyonun 14 ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir. Tansiyon ölçülürken doğru sonuçların alınması için de ölçüm yapmadan en az 5-10 dakika önce dinlenilmiş ve son yarım saat içerisinde çay, kahve ve sigara tüketilmemiş olması önemlidir" diye konuştu.

BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR

İleri yaş, anne ya da babada hipertansiyon varlığı, aşırı kilo, aşırı tuz ve alkol tüketimi, egzersiz yapmamak, bazı ilaçlar ve stresin hipertansiyon için risk faktörleri arasında yer aldığını anlatan Dr. Pınar Ergin, "Hipertansiyon, damar sertliği, kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları ve görme kaybı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak kan basıncı istenen sınırlarda tutulursa bu rahatsızlıklar önlenebilir. Yüksek tansiyon hiçbir belirti vermeden tesadüfen yapılan bir ölçümle tespit edilebileceği gibi, baş ve boyun ağrısı, kulak çınlaması, göz kararması, baş dönmesi, burun kanaması gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYIN

Yaş, cinsiyet ve eşlik eden hastalıklara göre hipertansiyon tedavisinin şekillendirildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Ergin, hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

"Günümüzde çok çeşitli grupta ve farklı mekanizmalar ile kan basıncı kontrolü sağlayan ilaçlar mevcuttur. Hipertansiyon tanısı konduktan ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastanın yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalığı ve kan basıncı yüksekliğinin derecesine göre takip eden hekim tarafından tedavi belirlenir. İstenen kan basıncı düzeyine ulaşana dek kontrollere devam edilmelidir. Bir başkası için iyi ve uygun olan bir tansiyon ilacı sizin için uygun olmayabilir. Doktorunuza danışmadan başkasının ilacını kullanmayınız. Bunun yanında bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yapılmalıdır. Bunlar arasında ideal kiloya ulaşılması, sigara ve alkolden uzak durulması, tuz tüketiminin azaltılması, bol kalorili ve yağ oranı yüksek gıdaların azaltılması sayılabilir. Bu sayede hipertansiyonu kontrol altında tutmak mümkündür."