Konu hakkında gazetemize konuşan Dt. Yurtbaş, ağzın sindirim sisteminin başlangıç yeri olduğunu ve bebeklerin süt dişlerinin korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Ağız ve diş sağılığında bazı önemli noktalara değinen Karaman Teknoloji Diş Polikliniği Diş Doktoru (Dt.) Ahmet Yurtbaş, gazetemize konuştu. Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının sadece ağzı değil, bütün vücudu etkilediğini açıklayan Dt. Yurtbaş, “Ağızdaki rahatsızlıklardan biri de ağız kokusudur. Sebepleri, dişeti hastalıkları, diş çürüğü, solunum ve sindirim sistemi hastalıklar, sinüzit . vb. . hastalıklardır. Ağız kokusu, insanın sosyal olmasını engeller, insan ilişkilerini yürütememesine ve insan çevresinden uzak durmaya iter. Diş çürüğü ve dişeti hastalıkları, bölgesel ve bedensel hastalıklara neden olur. Ağızdaki çürük, kan yoluyla bütün vücuda (kalp, böbrekler, eklemler, sindirim sistemi. . ) yayılabilir ve hastalıklara yol açabilir. Bunların tedavisi de hem maddi hem de manevi yönden kayıplara yol açar. Bu yüzden, hiç bir zaman ağız ve diş sağlığının aksatılmaması, her zaman iyi bakım yapılması gereklidir” dedi.

“AĞIZ SİNDİRİM SİSTEMİNİN BAŞLANGICIDIR”

“Ağız , sindirim sisteminin başlangıcıdır” diyen Dt. Yurtbaş, bütün besinlerin ağız yoluyla alındığını ve besinlerin ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlandığını söyledi. Yurtbaş, “Dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağız ve dişlerin sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine önem vermeliyiz. Ağzımızın sağlığı için aşırı sıcak gıdalara dikkat ederek ağız içi dokuların yanmasını önlemeliyiz. Yine yemeklerden sonra ağız içi suyla yıkanarak buralardaki kokuşmaya neden olan besin artıkları temizlenmelidir. Ağız içinde yaralar oluştuğu zaman hekime gösterilerek, tedavi ettirilmelidir. Aynı şekilde dişlerin sağlığı için düzenli olarak dişler, fırçalanarak temizlenmelidir. Besin artıklarını diş aralarında kalarak çürümeye neden olması önemlidir” ifadelerini kullandı.

 Ağız kokularının ve birçok rahatsızlığın diş çürüklerinden kaynaklandığı hatırlatan Dt. Yurtbaş, ağız temizliğine önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.  Ağız ve dişlerin sağlıklı olması hoş bir görünüm vererek kişinin konuşma, gülme gibi durumlarda rahat hareket etmesine yardımcı olacağını belirten Dt. Yurtbaş, “Diş çürüğünden dolayı ağzı kokan kişinin çevresini rahatsız etmesi sıkıntılı durum oluşturur. Kısaca ağız sağlığı, diş sağlığı ile yakından ilgilidir” şeklinde konuştu.

“SÜT DİŞLERİ KORUNMALI”

Süt dişlerinin genellikle değişecekleri düşüncesiyle pek fazla önemsenmediğini kaydeden Dt. Yurtbaş, “6-8 aylıkken başlayıp üç yaşında tamamlanan toplam 20 adet süt dişi, çocukluk yılları boyunca yaklaşık 10 – 12 yaşlarına kadar ağızda kalmakta ve çocuğun hem ağız-diş sağlığında hem de genel sağlığında önemli rol oynamaktadırlar. Süt dişleri bireyin dişlenmesinin temel yapısını oluşturmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin erken kaybı büyük problemlere neden olmaktadır” açıklamasında bulundu.

Dt. Yurtbaş, süt dişlerinin kaybını önlemek için koruyucu önlem olarak neler yapılacağı hakkında bilgiler verdi: