Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Süleyman Coşkun, beyinde anormal miktarda sıvı birikmesiyle oluşan ve daha çok çocuklarda görülen hidrosefali hastalığına karşı uyarılarda bulundu.

Hidrosefalinin en genel tanımıyla kafa içindeki suyun miktar olarak artması olarak açıklanabileceğini söyleyen Beyin Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Süleyman Coşkun, kafa içindeki suyunun miktarının artması ya da azalmasıyla hidrosefaliye bağlı hastalıkların oluştuğuna değindi. Kafa içinde, birbiriyle ilişkili olan mağaralar olarak düşünebileceğimiz boşluklar bulunduğunu anlatan Coşkun, şöyle konuştu: "Su dediğimiz ‘beyin-omurilik’ sıvısıdır ve birçok fonksiyona sahiptir. En önemli görevi ise, beynimizi etkileyecek şiddetli çarpmalarda beyni korumasıdır. Bu sıvıda kanımızdaki gibi besleyici maddeler bulunur. Beyin omurilik sıvısının (BOS) büyük bir çoğunluğu, karıncıklardaki yosunumsu bir organ olan koroid pleksuslarda yapılırken, bir kısmı da beyin dokusu ve omurilikte yapılır. Mevcut hastaların hemen hemen büyük çoğu hidrosefali, beyin omurilik sıvısının dolaşım yolundaki herhangi bir noktasındaki tıkanmaya bağlı olarak oluşur. Tıkanma karıncıkları birbirine bağlayan delikler veya kanalda olabildiği gibi emilimin olduğu son noktada olabilir. Bu tıkanmanın nedeni, bir kafa darbesi, enfeksiyon ya da tümör olabilir. Doğumda belde yara ya da yumru ile birlikte de görülebilir”

‘ÇOCUĞUNUZUN DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEYİN’

Hidrosefaliye çocukluk çağında sık karşılaşıldığını anlatan Süleyman Coşkun, bulgularının çocuğun yaşına ve beyin - omurilik sıvısının artma derecesine göre değişebileceğini kaydetti.

Coşkun, baş çevresinde büyüme, baş ağrısı, bıngıldakta genişleme ve gerginlik, kusma, kilo kaybı, ince- tiz bir sesle ağlama, çift görme, huzursuzluk, denge sağlamada problemler, görme bozuklukları,dalgınlık, unutkanlık gibi davranış değişiklerinin hidrosefali bulguları olabileceğini belirtti. Bilgisayarlı tomografinin hastalığın teşhisinde etkin ve sık kullanılan bir yöntem olduğunu anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğum öncesi anne karnında bebeği değerlendirmede USG (ultrasonografi) çok sık kullanılır. Doğum sonrasında ise bebeklerinde beyinlerinde bulunan bıngıldakların kapanıncaya kadar takip edilmesi önemlidir. Hidrosefalinin nedeni tümör ise buna yönelik girişim yapılabilir ya da toplanan fazla sıvı, vücudun başka bir yerinden emilecek şekilde uygun bir yol ile yönlendirilir. Bu yönlendirme işlemi şant denilen cihazla yapılır.”

Hidrosefalili çocuğu olan ailelere uyarılarda bulunan Op. Dr. Süleyman Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı: “Hidrosefalili çocuğa sahip aileler çocuğunuzda uyku hali, kusma, baş ağrısı, huzursuzluk, sürekli ağlama gibi belirtiler varsa, bunlar kafa içi basıncının arttığını gösteren belirtilerdir. Kontrol edilemeyen ateşler, şantın izlediği yol üzerindeki kızarıklık, şişlik, hassasiyet, şantla ilgili problem olduğunu gösterir. Bunları önlemek için gece yatarken çocuğunuzun yatağının baş kısmını hafifçe yükseltin. Baş aşağıya doğru sarkık şekilde uyumasına izin vermeyin. Çocuğunuzun kabız olmasını önleyin. Tekrar çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde mutlaka genetik danışmanlığa başvurun.’’