Özel karaman Selçuklu Hastanesi Cildiye Uzmanı Uz.Dr.Yeşim YAYLA, insanların son dönemde aşırı rahatsızlık duyduğu koltuk altı terleme tedavisini siz değerli okuyucularımızla paylaştı.
Botox tedavisinin kozmetik dermatolojide kullanımının diğer bir alanı da literatürde hiperhidrosis olarak tabir edilen "aşırı terlemeler"dir.
Hiperhidrosis; anormal ter ve ısı kaybının olduğu genetik bir durumdur. Hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturabilir.
Hastaların sosyal ve profesyonel hayatında önemli bir problemdir. Botoks bu aşırı terlemeleri önlemede mükemmel bir tedavi sağlar.
Koltuk altı terlemesi nasıl görülür?
Koltuk altı terlemesi şikayeti olanlarda, koltuk altı bölgesinde aşırı ıslaklık söz konusudur. Koltuk altından damlayacak şekilde terleme artışı olabilir. Kıyafetlerde ıslak görünüm ve terlemeye bağlı giysilerin renklerinde bozulma problemi olabilir. Giysilerde ıslak halkalar oluşur. Bazı kişiler günde iki-üç kez gömlek değiştirilebilir. İpek gibi hassas kıyafetleri giymek zorlaşabilir. Bu tür durumlar kişide sosyal açıdan rahatsızlık yaratır. Koltuk altı terlemesi neden olur? Koltuk altı terlemesinin nedeni, sempatik sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır. Koltuk altı terlemesine bazen avuç içi ve ayak tabanı aşırı terlemeleri eşlik edebilir. Bu kişinin yapısıyla ilgilidir. Stres ve gerginlik koltukaltı terleme şikayetini çok artırabilir. Şikayet genel olarak ergenlik çağında başlar. Koltuk altı terlemesine guatr, kansızlık gibi iç hastalıklarının eşlik ettiği pek görülmez.
Koltuk altı terleme tedavisi nelerdir?
Genel olarak, koltuk altı terlemesine deodorantlar ve losyonlar fayda etmez. Koltuk altı terlemesine çözüm, terleme kesici aliminyumlu losyonlar, iyintoforez, botoks ve cerrahi yöntemler olabilir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemler botoks ve cerrahi tedavilerdir. Özel Karaman Selçuklu Hastanesi’nde botoks tedavisi uygulanmaktadır.
Koltuk altı botoks tedavisi nasıl yapılır?
Koltuk altı terlemelerinde botoks tedavisi çok kısa sürer. Terleme tedavisi Botoks uygulamasından önce ilaç sulandırılır. Sulandırılan botoks ikiye bölünerek her iki alana uygulanır. Botoks tedavisinde terleyen bölgede 20-30 adet noktaya minik iğnelerle botoks zerk edilir.
Botoksla koltuk altı terleme tedavisinde nişastalı test ne zaman yapılır?
15 gün sonra eğer terleme devam ediyorsa nişasta unuyla iyot testi yapılarak terleyen bölge tespit edilir. Terlemesi devam eden bölgelere tekrar botoks yapılabilir.
Botoksla koltuk altı terleme şikâyetinde acı hissedilir mi?
Botoksla terleme tedavisinde koltuk altı uygulamaları fazla hissedilmez. Uygulama öncesinde anestezik krem sürülerek, işlem sırasında buz uygulanarak daha konforlu hale getirilebilir.
Botoksla koltuk altı terleme tedavisinin yan etkisi var mıdır?
İşlem sonrası beklenen önemli bir yan etki yoktur. Botoks cilt içine yapılır. Koltuk altı dokusunu zedelemez. Sadece enjeksiyona bağlı kısa süreli morluklar görülebilir.
Botoksla koltuk altı terleme tedavisinin etki süresi ne kadardır?
Botoksla koltuk altı terleme tedavisinde botoksun etkisi ortalama 6-12 ay arasında sürmektedir. Yapılan araştırmalarda botoks etkisi geçtikten sonra terleme oranının azaldığı tespit edilmiştir. Koltuk altı terleme tedavisinde botoks yöntemi 2004 yılında FDA tarafından kabul edilmiştir.
Bilgi ve Randevu için 0 (338) 212 93 00
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi Cildiye Polikliniği Uz.Dr.Yeşim YAYLA