Ihlamurun Faydaları

Ihlamur mükemmel aroması ve hoş kokusu ile kış mevsiminin vazgeçilmeyen içeceklerin ilk sırasında yer almaktadır. Tilia olarak da anılan ıhlamur ağacının, ilkbahar mevsiminde verdiği çiçek ve yapraklarının insan sağlığı için sağladığı olumlu etkiler sayılmayacak kadar fazladır. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı  rahatsızlıklarının kurtarıcısı olarak gösterilen bir bitkidir. Ihlamur bitkisinin insan sağlığı üzerinde pek çok etkisi vardır. Bu etkilerden birisi sinir sistemini olumlu etkiler sağlayacak kaygı ve stresin önüne geçerek rahatlama sağlaması, ıhlamurun ter attırarak toksinleri vücuttan atılması, öksürük, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarında etki sağlamaktadır.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur bitkisinin hem yeni açmış taze çiçeği hem de körpe yaprakları vaktinde toplanarak fazla güneş almayan gölge bir ortamda kurutulur. Kurutulmuş ıhlamur yaprakları ve çiçeklerinin faydalarından yararlanmak için özellikle kış aylarında demlenerek tüketilir. Peki, en güzel ıhlamur nasıl demlenir? Önceden kaynatılan 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş ıhlamur yaprağı ve çiçeği ilave edilip karıştırıldıktan sonra üzeri kapatılarak 10 dakika demlenmesi için bekletilerek bir süzgeç yardımıyla süzülerek içilir.

Ihlamur Demlendikten Sonra Nasıl Tüketilir?

Demlenerek hazırlanan ıhlamur çayı özellikle yemeklerden sonra veya ara öğünlerde tatlandırıcı kullanmadan tüketilir. Gün içerisinde yaklaşık 2-3 fincan içilebilir. Ihlamur çayı şekersiz tüketilmelidir. Ancak kilo problemi olmayan kişilerin ıhlamur çayını balla tatlandırarak tüketmelerinde hiçbir sakınca yoktur. Ayrıca ıhlamur çayına ilave edilen limon ve limon suyu ise ıhlamurun lezzetini ve faydalarını bir tık daha arttıracağı bir gerçektir.