Karaman’da soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklardan korunmak için vatandaşlar en çok ıhlamuru tercih ediyor. Halk pazarlarında geçen yıl 200 TL’ye kadar çıkan ıhlamur fiyatları son dönemde kilosu 120 TL’den satılıyor.

Uzun yıllar esnaflık yapan Süreyya Kayalık, yaptığı açıklamada, “Mevsimine göre her türlü ürünü satıyorum. Geçen yıl 200 TL’ye kadar çıkan ıhlamur fiyatları bu yıl 120-150 TL’ye kadar düştü. Biz yine de alım gücü düşük olan vatandaşlarımız için gram veya paketlerle satıyoruz. Kış aylarında grip vakalarının artmasıyla satışlarımız arttı.” dedi.

Ihlamur çayının, zengin içeriği ile birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Kayalık, ıhlamur çayının faydalarını şöyle sıraladı;

“Terlemeyi teşvik eder, Ateş düşürür, Öksürüğe iyi gelir, Gribe ve nezleye iyi gelir, Migren ağrılarını hafifletir, Kaygıyı azaltır, Stresi azaltır ve rahatlama sağlar, İshal tedavisinde kullanılır, Kan basıncını düşürür, Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır, Damar sertliğine karşı kullanılır, Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, Kas spazmlarını giderir, Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, Boğaz ağrısını alır, Hazımsızlığa iyi gelir, Çarpıntıyı giderir, Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.”

Fiyatların düşmesine çok sevindiklerini belirten müşteriler “Ihlamur soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona karşı hem koruyucu hem de tedaviye yardımcı etkisiyle tercih ediliyor.” diye konuştular.