Mardin’de iki kez sezaryen doğum yapan kadın, başvurduğu hastanede 3’üncü çocuğunu normal doğumla dünyaya getirdi. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Çetin, sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu ancak annenin bazı şartları taşıması gerektiğini vurguladı.

Mardin’de iki kez sezaryen doğum yapan ancak üçüncü çocuğunu normal doğumla dünyaya getirmek isteyen kadın, özel bir hastanede görevli Op. Dr. Mehmet Çetin’e başvurdu. 9 ay boyunca sıkı takip altına alınan kadına normal doğum yaptırıldı. Op. Dr. Çetin, annenin 3 kilo 900 gramlık bir kız bebeği dünyaya getirdiğini belirterek, annenin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi. Daha önce Cizre’de 60’a yakın hastasına sezaryen doğum sonrası normal doğum yaptırdığını anlatan Çetin, “Sezaryen sonrası normal doğum riskli bir durumdur. Yüzde bir gibi rahim duvarının yırtılma riski vardır. Bu da anne ve bebek için ciddi bir tehlike oluşturur. Anne sezaryen sonrası normal doğum için takip edilmeli. Olası bir sancı durumunda annenin rahminde bir zorlanma veya yırtılma olması durumunda anne hastanede ise sıkıntı yaşanmaz çünkü anne hemen sezaryen alanına girdiği için hastane koşullarında anne ve bebek sıkıntı yaşamıyor. Fakat anne sancıyı hastanede değil, evde çekmeye başlarsa ciddi tehlikeler yaşatabilir” dedi.

Sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olduğunu ancak annenin bazı şartları taşıması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Çetin, “Sezaryenden sonra en az iki yıl gebe kalınmamış olması gerekir. Annede çatı darlığı olmamalı. Ayrıca doğumda ilerlemeyen gebelik sürecinin uzun sürmesi gerekli. Bir diğer unsur da ikiz gebelikler dahil edilmemeli. Sezaryen sonrası annede herhangi bir hastalık, bebekte ciddi bir gelişme gerilemesi herhangi bir problem varsa varsa bunlar sezaryen sonrası normal doğumda takip edilemeyecek hastalık grupları. Annelerin normal doğum yapmasına hekim, baba ve anne ortak karar vermeli” diye konuştu.