İnfertilite nedir?

1 yıl süresince korunmasız ve düzenli olarak gebelik elde etme girişiminde bulunan ancak başarılı olamayan çiftler infertil (kısır) olarak kabul edilir ve bu çiftler kısırlık açısından detaylı olarak incelenmelidir. 35 yaş ve üzeri bayanlarda ve polikistik over sendromlu hastalarda bu süre 6-8 ay kabul edilmelidir ve zaman kaybetmemek adına gerekli tedavi planlanmalıdır.

Nedenleri nedir?

İnfertilitenin birçok nedeni bulunmakla birlikte, hastaların %10-15'lik bir kısmında altta yatan sebep bulunamamaktadır. Temel inceleme esnasında çiftler birlikte ele alınıp değerlendirilmelidir; çünkü sorun erkek ve bayanda eşit oranda saptanabilmektedir.

Kadına ait sebepler arasında yumurtlama (ovulasyon) problemi, yumurtalık yetersizliği (over rezervinin azalması), özellikle geçirilmiş enfeksiyon ve cerrahilere bağlı olarak gelişebilecek tüplerde tıkanıklık bulunmaktadır.

Erkeğe ait faktörler arasında, sperm yokluğu (azospermi), sperm hareketsizliği (astenospermi), sperm şekil bozuklukları ve diğer nadir sorunlar yer almaktadır.

Yapılacak tetkikler nelerdir?    

İnfertil çiftin incelemesi esnasında yapılacak temel araştırma testleri şunlardır;

- Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, Prolaktin, TSH, Estradiol

- Histerosalpingografi (HSG, rahim filmi)

- Spermiogram (3-5 günlük cinsel perhiz sonrası sperm tahlili)

Tedavisi nedir?

Basit tedavi seçeneklerinden tüp bebek tedavisine dek uzanan bu geniş tedavi seçenekleri içerisinde, tüm değerlendirmeler yapıldıktan sonra kişiye özel tedavi planlanmalıdır.

Ovulasyon problemi olan hastalarda, yumurta geliştirici (ovulasyon indüksiyonu) tedavi protokolleri ile tedavi başlanmalı, gerekirse hafif erkek faktörü bulunan kişilere aşılama (inseminasyon) yapılmalıdır.

HSG (rahim filmi) tetkikinde sorun tespit edilen hastalara teşhis ve tedavi amaçlı histereskopi, tüplerde tıkanıklık tespit edilen hastalara laparoskopi önerilebilir. Tüplerin açılması olanaksız olan hastalara tüp bebek tedavisi önerilir.

Hafif erkek faktörü tespit edilen çiftlerde aşılama tedavisi önceliklidir. Azospermik (sperm bulunmayan) ve ileri derecede oligoastenospermik (sperm sayı ve hareketliliğinde azalma) vakalarda tüp bebek tedavisi uygundur.

Nedeni açıklanamayan infertilite grubunda optimal tedavi ovulasyon indüksiyonu ve aşılamadır.

Anladığımız kısırlığın nedeni araştırılmalıdır. Özel Karaman Selçuklu Hastanesi, araştırılması gereken tüm tetkik ve tedavi yöntemleri ile hizmet vermektedir.