ANKARA (AA) - Duygu Yener - Sağlık Bakanlığı, internetten satılan ve halk sağlığını tehlikeye sokan ilaçları mercek altına alarak, bu ilaçları satışa sunan 416 internet sitesinin erişiminin engellenmesini sağladı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), insan sağlığını tehlikeye atan internet sitelerine erişimin durdurulabilmesi için kendisine bağlı birimler ve vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiriyor.

Bazı internet sitelerinde zayıflamadan performans haplarına, kolesterolden zeka haplarına kadar birçok alanda takviye ilaç satışı yapılıyor.

Takviye ürünlerin ruhsatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınırken, Türkiye'de internet üzerinden ilaç satışı yapmanın yasal bir dayanağı bulunmuyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre bakanlıkça 2015 yılında bin 23 internet sitesi incelenerek, toplam 416 internet sitesinin erişimi engellendi.

"Düşük hapları 300 liraya satılıyor"

İncelemeler sonucu engellenen internet siteler arasında daha çok "düşük hapları, zayıflama ilaçları, cinsel gücü arttırıcı ilaçlar ve steroid hapları" satan siteler yer alıyor.

Araştırmalar sonucunda, sadece hastanelerde, doktor kontrolünde hastalara verilen "düşük hapları"nın da internette yüksek fiyatlarla satışa sunulduğu belirlendi. Fiyatı 10 lira 18 kuruş olan düşük hapları, internet üzerinden 250-350 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.