Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, işitme fonksiyonunun çevremizle iletişim kurmakta kullanılan en önemli duyu olduğunu söyleyerek, gerek doğumsal gelişen, gerekse hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz pek çok olaya bağlı işitme kaybı riskiyle karşı karşıya kalabileceğimizi, bu tür durumlar karşısında ise bilinçli davranarak işitme sağlığımızı koruyabileceğimizi ifade etti.

Genetik hastalıklar kulak gelişimini olumsuz etkiliyor

Doğumsal başlangıçlı işitme kayıplarının yaklaşık yarısının kalıtımsal nedenli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, pek çok genetik hastalığın kulak gelişimini bozan etkilerinin görülebileceğini, bu gibi olaylardan korunmanın en iyi yolunun ise akraba evliliklerinden uzak durmak veya gebelik sırasında bebeği yakından takip etmekle mümkün olabileceğini belirtti.

Gebelikte kullanılan alkol veya sigara bebeğin kulağının zarar görmesine neden oluyor

Gebelik sırasında genellikle annenin karşılaştığı bazı hastalıklara bağlı olarak bebeklerde kulak gelişiminin ciddi şekilde etkilenebildiğini ve bunların önemli bir bölümüne annenin gebelik sırasında geçirdiği viral enfeksiyonların sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, alkol ya da bazı zararlı ilaçların gebelikte kullanımına bağlı olarak zehirli maddelerin etkisiyle oluşan hastalıkların, kan uyuşmazlıklarının, erken veya uzamış doğum eylemlerinin kulağın zarar görmesine neden olduğunu ifade ederek, hamilelerin profesyonel yakın takip ile tüm olumsuzluklardan korunabileceğini belirtti.

Yeni doğan bebekler mutlaka işitme testi ile değerlendirilmeli

Hamilelik döneminde yaşanan problemlere engel olunamamışsa, bebeğin işitme fonksiyonlarının mümkün olduğunca erken dönemde test edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, tüm bebeklerde doğum sonrası işitme fonksiyonlarının tarama testleriyle değerlendirilmesi ve şüphelenilen durumlarda daha ileri tekniklerle incelemelerin derinleştirilmesinin muhtemel bir işitme kaybının erken tespiti açısından önemli olduğunu ifade ederek, işitme kaybıyla doğduğu tespit edilen bebeklerin gerek geleneksel yöntemlerle, gerekse cerrahi yaklaşımlarla rehabilite edilebildiğini ve bu yüzden günümüzde artık işitme kaybının sorun olmaktan çıktığını belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak: “Kulak ağrısı, baş dönmesi, çınlama, işitme veya anlama güçlüğü yaşandığı durumlarda bir an önce kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı”.

Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş olsak bile işitme fonksiyonumuzun ilerleyen zamanlarda da risk altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, kişilerin hayatları boyunca kulaklarına zarar verebilecek durumlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. İşitme fonksiyonları için zararlı olabilecek pek çok hastalığın yanında, bazı antibiyotiklerin de kulağa zararIı olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok ilaç ve kimyasalların yanında yüksek gürültülü çalışma ortamlarının, yüksek gürültülü eğlence merkezlerinde alkol kullanımının, özellikle yüksek ses volümleriyle kulaklık kullanmanın, kafa travmalarının ve kaçınılmaz bir biçimde yaşlanmanın kulaklarımıza zamanla zarar verdiğini hiç akıldan çıkarmamak gerekir. Bu gibi durumlara karşı işitme fonksiyonlarımızı yakından takip etmeli, herhangi bir kulak ağrısı, baş dönmesi, çınlama ya da işitme veya anlama güçlüğü yaşandığı durumlarda bir an önce Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır”.