Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öcal, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için öncelikli olarak kalp sağlığına dikkat edilmesi, büyük önem taşıyor. Günümüzde kalp ameliyatları ile sağlığına yeniden kavuşan kişilerde, ameliyat sonrasında yanlış beslenme şekli ve dikkatsiz yaşam tarzı gibi kalbi olumsuz etkileyebilen faktörlerle birlikte, kalp sağlığında yeniden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ameliyat sonrası düzenli ve disiplinli sağlık kontrolü en az ameliyat kadar önemli olurken, kişilerin yaşamında yapacağı değişiklikler hem kalbine hem de sağlığına oldukça iyi geldiğini belirten Hisar Intercontinental Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Öcal, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

"Ameliyat sonrası kendinizi korumaya alın"

Koroner by-pass ameliyatı sonrası kişinin daha önce edinmiş olduğu tüm alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Öcal, "Ameliyat sonrası kalp korunmayıp, özensiz davranıldığında by-pass damarlarında erken tıkanıklık gelişebilir. Bu bakımdan ameliyat sonrası kalp hastalığına yeniden yol açabilen alkol, sigara, kolestrol, yüksek tansiyon ve stres gibi faktörlere karşı kişinin kendini mutlaka koruması ve uzak durması gerekir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Öcal, by-pass sonrası hastaların dikkat etmesi gerekenler şöyle sıraladı:

Sigara kullanımı mutlaka kesilmelidir.

Tecrübeli bir diyetisyen ile birlikte düzenli diyet programı uygulanması gereklidir.

Yılda bir EKO ve akciğer filmi çektirilmelidir.

Her yıl düzenli olarak efor testi yaptırılmalıdır.

İlaç düzeni sıklıkla kontrol edilmeli ve gerektiğinde yeniden düzenlenmelidir.

Her gün düzenli olarak, kalbi yormayacak şekilde yürüyüş yapılmalıdır.

Sadece belli merkezlerde uygulanan kardiyak rehabilitasyon tedavi programına düzenli ve disiplinli şekilde başlamalıdır.

"Kalp ağrılarınızı önemseyin"

Temel olarak yapılan kalp cerrahisi sonrası hastaların takibi multidisipliner olarak koordineli olmalı ve en ufak bir sorunun ciddiyetlilikle ele alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Öcal, "Çünkü cerrahi sonrası, en ufak bir sorun dikkate alınmadığında devasa boyutlara gelebilir. Ameliyat sonrası beslenme de yaraların daha çabuk iyileşmesi ve vücudun daha çabuk toparlanması için büyük önem taşır. Bu yüzden ameliyat sonrası kişinin özellikle yeme içme düzeninde değişikliğe gitmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Eğer hasta, kapalı kalp ameliyatı olduysa dikkat etmesi gereken noktaları Prof. Dr. Ahmet Öcal, şöyle sıraladı:

Diyetisyen danışmanlığında, tuzsuz beslenmeye dikkat edilmeli ve herhangi bünyeyi zorlayıcı diyetler yapılmamalıdır.

Sıklıkla birlikte olan ritim problemleri nedeniyle hasta bilgilendirilmelidir.

İlaç protokolü düzenlenmeli hasta uyumu takip edilmelidir.

Ameliyat sonrası yaralar iyileştikten sonra duş alınmasında sorun yoktur.

Beslenmede kırmızı etten uzak durarak, beyaz et ve özellikle balık tercih edilmelidir.

Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, bol süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.

İlaç kullandığı için alkol kullanımı kesilmelidir.

Bir egzersiz düzeni oluşturulmalı, yokuş olmayacak alanlarda her gün düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.