Türkiye’nin önde gelen kardiyologları ve kalp cerrahları, kalp hastalıkların tedavisinde gelinen noktayı ve yeni ufukları masaya yatırmak amacıyla Memorıal Ankara Hastanesi’nde bir araya geldi.

Memorial Ankara Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “CardioMemory’14” toplantısında; aritmi tedavisinde güncel yaklaşımlar, girişimsel kardiyoloji ve kalp-damar cerrahisi ilişkisi, girişimsel kardiyolojide yeni ufuk açan konular, dünyaca ünlü kalp sağlığı uzmanları tarafından ele alındı. 5 oturumdan oluşan toplantıda, iki girişimsel işlem konferans salonundaki doktorlara canlı olarak aktarıldı. Canlı yayınların ilkinde Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto’nun gerçekleştirdiği ‘komplesk koroner girişim’, ikincisinde ise ‘atriyal fibrilasyon ablasyon’ işlemi ekrana geldi.

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç toplantı hakkında bilgi vererek, “Memorial sağlık grubu 10 hastanesinde çok fazla miktarda kardiyolog ve kardiyovasküler cerrahi bulunmakta. Biz bu ekibi her yıl toplayıp son yıllarda değişen bilgileri veya bu yıl içerisinde elde etikleri bilgileri paylaşsınlar istiyoruz. Bilimsel paylaşım toplantısı yapmaya çalıştık. Anjiyo salonundan canlı görüntüler ile vakalar tartışılıyor. Farklı görüşte olan hocalarımız görüşlerini birbiri ile paylaşarak bilgi paylaşım ortamı yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Memorial Ankara Hastanesi’nin Şubat ayında açıldığını hatırlatan Genç, “Yeni bir hastane ama çok büyük başarılar ile ilerliyor. En son teknoloji kullandığımız cihazlar ile Ankaralılara ve Orta Anadolu’daki hastalarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. 7 aylık dönemde yaklaşık 135 bin hastaya hizmet verdik. Bu bizim önemli bir sayı beklediğimizden daha da iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ali Oto, vakaların canlı yayında konferans salonundaki ekrana aktarımının, Türkiye’de ilk kez kullanılan “Google Glass” adı verilen özel cihaz aracılığıyla yapıldığının altını çizerek, “Bilim- Kurgu dizilerinde gördüğümüz şeyler şimdi gerçek oldu. Bu gözlükle ben neyi görüyorsam bunu internet üzerinden her hangi bir yere ulaştırmak mümkün. İşlemi yapan kişinin gözünden gördüklerimi izleyicilere aktarmak böylece mümkün olabiliyor. Türkiye’de şuanda 7’nci gözlük bu ve ilk kez bu amaçla Google Glass kullanılacak. Bugün bir deneme olarak konferans salonumuzdaki hekimlere aktarılacak ve onlarla tartışacağız. Gözlük ses komutu da alıyor. Bilimsel olarak ne ölçüde bize eğitim amaçlı göstermesi bakımından çok önemli” dedi.

Toplantının ikinci canlı yayının da “atriyal fibrilasyon” adı verilen ve toplumda oldukça sık görülen ritim bozukluğunun tüm dünyada yeni kullanılmaya başlanan bir yöntemle tedavi izleyicilerle paylaşıldı. Bu canlı yayınlar sırasında anjiyo odası ile konferans salonu arasında karşılıklı olarak fikir paylaşımında bulunuldu.