Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Medstar Kanser Merkezi işbirliğiyle ’’Kanserle Savaş’’ misyonu doğrultusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ’’Kanser Okulu’’ adlı eğitim projesinin "Kadın Kanserleri" konulu dokuzuncu ders gerçekleştirildi.

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Antalya Kültür Merkezinde halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen dersin başında yaptığı konuşmada 2000 yılından önce her üç kanser hastasından sadece biri kurtulurken bu rakamın bugün 2 hastaya yükseldiğini söyledi. Prof.Dr. Özdoğan,"Bu rakamlar gerçektir ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin rakamlarıdır. Bu üç hastadan ikisinin kurtulma koşulu ise bilinçli toplum olmaktır" dedi.

İKİ YILI AŞKIN SÜREDİR YÜRÜTÜLÜYOR

Kanser Okulu’nu iki yılı aşkın zamandır yürüttüklerini, böyle hevesli bir şekilde gidiyor olmasının kendileri için mutluluk verici olduğunu söyleyen Prof.Dr. Özdoğan "Kanser Okulu’nun başladığı üç yıl önce meme kanserli hastalarının yüzde 60’ında ileri evre görüyorduk. Antalya’da son 1 yılda ise bir çok hastaya tedavisiyle ilgili çok fazla bir şey yapılmasına gerek olmadığını söylüyoruz ve bir özel hastane doktoru olarak külfetli ağır ve sürekli bir tedavi uygulamayacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"KORKTUĞUMUZ BİR ŞEYLE MÜCADELE EDEMEYİZ"

Kanser Okulu’nda daha önce meme kanseri, çevresel faktörler, kan kanserleri, alternatif tıp, kanser tanısı, yenilikçi tedaviler, kanser enfeksiyon aşısını konuştuklarını, bugün ise kadın kanserlerini konuşacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Özdoğan, şunları kaydetti:

"Son yıllarda kanserle savaşta bir devrim yaşandı. Artık kanseri konuşabiliyoruz. Çünkü korktuğumuz bir şeyle mücadele edemeyiz. Bunu bu kadar kolay telaffuz edebiliyorsak gerçekten çok ciddi yol almışız demektir. 2000 yılı öncesinde her üç kanser hastasından biri kurtulmakta iken bakın 2000 sonrası her üç hastadan ikisi kanserden kurtulmaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkelerin rakamlarıdır ve doğrudur. Bu üç hastadan ikisinin kurtulma koşulu bilinçli bir toplum olmaktır. Toplumda bilgiyi taşımak ve transfer etmektir. Herkesin toplumda sorumlulukları vardır. Burada öğrendiğiniz bilgiyi komşunuza, kızınıza, annenize, etrafınıza, sevdiklerinize taşımalısınız ki, bu ektiğimiz tohum yeşersin. Ve tüm Antalya’yı, Türkiye’yi,dünyayı kaplasın. Hatay’dan bir telefon aldım ’Kanser Okulu’nu burada da başlatsak olur mu?’ dediler. Önümüzdeki günlerde orada da başlatılacak. Bugün kanserlerin yüzde 50’si önlenebilir duruma gelmiştir. Hangi hastalık var ki birkaç manüplasyonla yok edebilesiniz Sigarasız yaşam, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stresi azaltan yaşam şekli ile büyük kısmını başlamadan bitirebiliyoruz."

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ’ın konuşmasının ardından yine Özdoğün moderatörlüğünde devam eden derste Antalya Güç Birliği Platform Sözcüsü Canan Tungar ve Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Dr. Tülay Şavlı "Antalya ve Dünyada kadın kanserlerinin görülme sıklığı ve farkındalık için neler yapılmalı?", Medstar Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayhan Yılmaz "Kanserden korunabilir miyiz? Çocuklarımıza aşı yaptırmalı mıyız?’’, Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ünal Yirmibeş "Kadın kanserlerinde erken tanı mümkün mü?", Medstar Medstar Antalya Hastanesi Kadın Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karaca "Kadın kanserleri cerrahisinde yenilikler ", Medstar Kanser Merkezi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan "Radyoterapide yenilikler", Medstar Kanser Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzman Dr. Ayşegül Kargı "Kadın kanserlerinde moleküler tedavi" ve Medstar Kanser Merkezi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Akın Yıldız "Kadın Kanserlerinde görüntüleme yöntemleri" ile ilgili bilgi verdi.