Bursa’nın İnegöl ilçesinde, kansere dikkat çekmek için çalışmalarına ağırlık veren Toplum Sağlığı Merkezi, ücretsiz kanser taramalarını artırdı. 2014 yılının ilk 6 ayında İnegöl’de 702 kişiden sadece birinde kansere rastlandı.

Kanser taramalarına önem verdiklerini söyleyen İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hakan Akyol, “Kanser, öldürücülüğü ve artış eğilimi ile hem dünyada, hem de ülkemizde önemli bir halk sağlığı meselesidir. Günümüzde ölüm sebepleri arasında birinci sırada olan kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanser geliyor. Kanserden korunma yolları ve kanserin tedavisinde erken teşhis büyük önem arz etmektedir. En büyük sıkıntı, kanserin artması. En fazla önem verdiğimiz konu bu. Bu kanser taramalarını artıracağız. Her salı günü belediyemizin ücretsiz sağladığı araçla meme kanseri taraması için Bursa Kanser Tedavi Merkezi’ne (KETEM) 20-25 kadın gönderiyoruz. Özellikle talep eden 30-65 yaş arası kadınları gönderiyoruz. Onlara ücretsiz kanser taramaları yapılıyor. Taramanın ardından yine İnegöl’e getiriliyorlar. Bir iki hafta sonra da tarama sonuçları çıkıyor. Biz de sonuçları kendilerine iletiyoruz. Aile hekimlerinin yanı sıra toplum sağlığı merkezimize başvuran vatandaşlarımız için de gerekli çalışmayı yapıyoruz” dedi.

6 aylık kanser taramalarının sonuçlarını açıklayan Dr. Akyol, “2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar 702 kadının taraması yapıldı. 421 kişiye rahim ağzı kanseri taraması, 281 kişiye ise meme kanseri taramaları yapıldı. Bir kişide meme kanserine rastlandı. O kişinin de Bursa’daki tedavisine başlandı” diye konuştu.

KENDİ TARAMANI KENDİN YAP

Kolon kanserine de dikkat çeken Akyol, “Ayrıca son zamanlarda, bahsettiğim iki kanser taramasına ilave olarak kolorektal (kalın bağırsak) kanser taraması da (dışkıda gizli kan aranması) eklenmiştir. Bu kanser taraması, risk grubunda ki (50-70 yaş arası her iki cinsiyet) kişi tarafından kendi kendine ve yine kendi evinde yapabilmektedir. Bunun için gerekli olan kanser tarama malzemeleri aile hekimliklerimizde mevcut olup risk grubunda bulunan vatandaşlarımızca bağlı olunan aile hekimliklerinden temin edebilir. Vatandaşlarımız, Toplum Sağlığı Merkezimize veya aile hekimliklerine başvurmaları halinde kanser taramaları hakkında daha teferruatlı bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.