Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kansersiz yaşamın insanların elinde olduğunu belirterek, "Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun" dedi.

Kanser taramaları ve meme kanseriyle ilgili açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini kaydetti. Bu bağlamda ’Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde ücretsiz kanser taramaları yaptıklarını vurgulayan Kemik, "Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerimize ve KETEM’e başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla Aile Hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz. İlimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 ve 2014 yılının ilk 10 ayında 32 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 34 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 44 bin kişiye serviks kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda 2013 yılında ve 2014 yılının ilk 10 ayında toplam 22 kadınımız da meme kanseri, 11 kadınımız da serviks kanseri ve 7 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 40 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 40 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE HER 4 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLMEKTEDİR"

Türkiye’de her 4 kadından birinde meme kanseri görülebildiğinin altını çizen Kemik, "Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıradadır. 2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Meme kanserinin en sık rastlanılan belirtileri, memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir" şeklinde konuştu.

"KANSERSİZ YAŞAM ELİNİZDE"

Kansersiz yaşamın insanların elinde olduğunu kaydeden Kemik, "Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" dedi.