Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen son dönemin en popüler besini olan karabuğday haşlanarak tohum haliyle, salata olarak yoğurt içinde ya da bulgur yerine kısır da ve pilav da tüketilebilmektedir. Peki,  karabuğday nedir? Vücudumuza olan yararları nelerdir? Gelin yakından tanıyalım…
Karabuğdayın Yararları

1. Günde 3 yemek kaşığı tüketiminin zayıflama üzerine oldukça olumlu etkileri bilinmektedir.
2. Herhangi bir şişkinlik hissi oluşturmadan doygunluk hissi vermektedir.
3. Yağ içeriğinin son derece düşük olması zayıflama ve sağlıklı beslenme programlarında karabuğdayın yer almasının en büyük nedenlerinden biridir.
4. Buğday ve pirince oranla iki kat daha fazla lysine adı verilen aminoasit içeren karabuğday iyi bir protein kaynağıdır. Vücudumuz karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Bu oran bitkisel proteinler içinde en yüksek kullanım oranıdır. 
5. B1, B2, E vitamini olmak üzere çok sayıda vitamin ve mineral içeren karabuğday besleyici özelliği yüksek bir besindir. Yetişkin bir birey günde 100 gram karabuğday tükettiğinde, günlük B1 vitamini ihtiyacının %40’ını karşılamış olur.
6. Yapılan bir araştırmada günde 1 çay bardağı düzenli karabuğday tüketen yüksek kolesterol sorunu olan bireylerde kötü kolesterol LDL düzeyinde düşme gözlenirken, iyi kolesterol HDL düzeyinde artış görülmüştür.
7. Hipertansiyon sorunu olan bireylerde tansiyonun düşmesinde etkin rol oynamaktadır.
8. İçeriğinde bulunan ‘rutin’ adlı bir madde antioksidan özellik göstererek serbest radikallerle savaşmakta ve bu özelliğiyle kansere karşı koruyucu rol oynamaktadır.
9. Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlamakta, bağırsak hareketlerini hızlandırıcı rol oynamaktadır.
10. Magnezyum içeriği yüksek olan karabuğday bu özelliği ile; kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olmaktadır. Şeker hastalarının karbonhidrat kaynağı olarak karabuğday tüketmeleri bu noktada güvenilir kabul edilmektedir.
11. İçeriğindeki kolin isimli madde; karaciğerin yükünü azaltmakta, çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda karaciğer yağlanması sorunu olan bireylerde düzenli tüketiminin yağlanmayı azalttığı bilinmektedir.
12. Karabuğday içerdiği flavonoidler ile kanın akış hızını düzenlemekte, kanın hemen pıhtılaşmasını önleyerek kan damarlarını koruyucu etki göstermektedir.
13. Gluten içermeyen karabuğday böylelikle gluten hassasiyeti olan çölyaklı birey ve çocuklar tarafından da rahatlıkla ve güvenilir bir şekilde tüketilebilmektedir.
14. Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi,  burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.
 
KARABUĞDAY SALATASI

Malzemeler

 1 su bardağı karabuğday ,Yarım demet maydanoz, Yarım demet dereotu, Nane, 1 adet domates ,1 çay kaşığı kimyon, Zeytinyağı, Nar ekşisi, Tuz,Karabiber

Hazırlanışı

Karabuğdayı  haşlayın. Maydanoz, dereotu, nane ve domatesi yıkayarak doğrayın. Haşladığınız karabuğdayı süzün ve soğuduktan sonra doğradığınız malzemelerle karıştırın. Üzerine kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyip servis yapın.

Özel Karaman Tıp Merkezi
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Serap İNCEDAL