Günümüzde pek çok sağlık sorununun tedavisinde tıpta gelişen yeni yöntemler sayesinde daha başarılı sonuçlar alınıyor. Bu sağlık sorunları arasında yer alan kanser türlerinin tedavisinde kullanılan kapalı yöntemler, hastalara daha uzun ve kaliteli bir yaşam fırsatı verebiliyor.

Kadın ve erkeklerde can kaybına neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan ve sıklıkla 50 yaş üstü kişilerde görülen kalın bağırsak kanserine artık gençlerde de rastlanıyor. Kalın bağırsak kanserinin gençlerde görülme nedeni kötü çevresel koşullar ve genetik faktörlerin yanı sıra tanı yöntemlerindeki gelişmeler olarak görülüyor. Kanserle mücadelede büyük bir avantaj sağlayan erken tanı sayesinde tedavide başarı şansı çok daha fazla oluyor. Kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde kapalı cerrahinin yaygın olarak kullanılması ve bu alanda yaşanan gelişmeler kanserli kişilere daha uzun ve kaliteli yaşamın yolunu açıyor.

AÇIK VE KAPALI AMELİYAT ARASINDAKİ FARKLAR

Geçmişte kalın bağırsak kanseri ameliyatlarında kişinin karın bölgesinde 40-50 cm’lik kesiler açılıyordu. Kişinin duyduğu acı daha fazla oluyor, hastanede kalma süresi uzun oluyordu. Günlük yaşama dönmek daha fazla zaman alıyordu. Komplikasyon oranı da daha fazla olan açık cerrahide, hastaların yaklaşık yüzde 10’unun ileriki yıllarda ameliyat yeri fıtığı ve yapışıklığa bağlı bağırsak tıkanıklığı nedeniyle tekrar ameliyat edilmesi gerekiyordu. Oysa bugün, laparoskopik cerrahi, tek port (tek delikten) cerrahi ve robotik cerrahi gibi kapalı yöntemler karında açılan 2-3 cm’lik küçük kesilerle yapılıyor. Hastanede yatış süresini belirgin şekilde azaltan kapalı yöntemler sayesinde kişiler çok daha az ağrı duyuyor ve ameliyat sonrası kısa sürede normal yaşantılarına dönebiliyor. Estetik görüntü çok iyi olduğu gibi ameliyatlardan sonra fıtık ve bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlara da çok nadiren rastlanıyor.

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa laparoskopik yöntemle kalın bağırsak kanseri ve safra kesesi taşı ameliyatı yapıldı. Hasta, yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Hastalığı ile alakalı şikayeti bulunan hasta Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurarak muayene oldu. Yapılan muayene sonrası genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Yıldıray Kuruçay ameliyata karar verdi.  Hasta şikayetleri doğrultusunda rahatsızlığı tespit edilmesi üzerine Op. Dr. Yıldıray Kuruçay ve Op. Dr. Mehmethan Cihan  ,tarafından gerekli tüm tetkikleri yapılıp ameliyata alındı.

Ameliyatla ilgili açıklama yapan Kuruçay ,Karaman’da ilk defa laparoskopik yöntemle ile bağırsak kanseri ve safra kesesi taşı ameliyatı gerçekleştirdiklerini ve ameliyatın başarılı geçmiş olmasından dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Kuruçay, “Hastamız şikayetleri ile tarafımıza başvurdu. Hastayı yatırdık. Gerekli tetkik ve teşhisleri yaptık. Hastamızı değerlendirdik. Hastanın ameliyatını Ostomi denilen barsak geçici olarak dışarı alınmadan minimal invaziv yöntemle  kamerayla 4 adet 1 cm kesiyle kalın barsak kanser ameliyatı laparoskopik yöntemle başarıyla gerçekleştirmiş olduk. Hastamızı hayırlısı ile taburcu ettik. Hastanemizde kapalı kalın bağırsak kanseri ameliyatı ilk defa yapıldı. Hastamızı başarı ile ameliyat etmiş olduğumuz için çok mutluyuz. Bundan sonra uygun hastalarda aynı yöntemi uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

               

Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yılmaz ise “Gelişen teknolojiyle birlikte artık cerrahi operasyonların önemli bir bölümü laparoskopi yani kapalı teknikle yapılabiliyor. Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda kalın bağırsak hatta pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile başarılı sonuçlar veriyor. Hastanede kalış süresinin kısa olması, çabuk iyileşme ve hastaların daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmesine olanak sağlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.