Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve uzmanlık derneklerinin katılımıyla Avrupa çapında yürütülen“Herkes İçin Yeterli Beslenme [Optimal Nutritional Care For All, (ONCA)]” kampanyası başlatıldı. Hırvatistan, Almanya, İspanya ve Türkiye’nin dâhil olduğu grubun projesi olan ONCA ile hastalıklarla ilişkili yetersiz beslenme riskinin ortaya konulması ve riskli hastaların tedaviye yönlendirilmesi hedefleniyor. Türkiye’de kampanya, aralarında Karaman Devlet Hastanesinin de olduğu 19 il 34 merkezin katılımıyla yürütülecek.   

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ONCA Temsilcisi Cerrahi Onkoloji Uzmanı ve Klinik Nutrisyon Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Mutlu DOĞANAY, proje ile ilgili çalışanları ve yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek, proje hakkında ayrıntılı bilgi vermek üzere Karaman Devlet Hastanesini ziyaret etti. 

Yetersiz beslenen hastaların hastalıklarının daha ağır seyrettiğini ve komplikasyonların daha fazla geliştiğine dikkat çeken Doç. Dr. DOĞANAY  “bu sebeple hastanede daha uzun süre yatarlar ve hasta bakım maliyetlerini arttırırlar” dedi. 

 Doç. Dr. Mutlu DOĞANAY yaptığı sunumda “Herkes için Yeterli Beslenme projesinde” hedeflerinin, Türkiye’de hastaneye yatırılan tüm hastaların yatış aşamasında beslenme durumlarının taramadan geçirilmesi, hastalıkla ilişkili yetersiz beslenme riski olanların saptanması ve durumu riskli olanların uygun tedaviye yönlendirilmesi olduğunu söyledi.  Türkiye çapında öncelikle pilot olarak 29 kamu hastanesinde yetersiz beslenmeyi saptamak amacıyla bir proje başlattıklarını ve daha sonra da bunun tüm hastanelere yaygınlaştırılmasının planlandığını açıkladı.

Hekim, diyetisyen, klinik eczacı ve hemşirelerden oluşan “nütrisyon  ( beslenme ) timlerinin kurulacağını belirten Doç Dr. Mutlu DOĞANAY, bu timlerle hastanelerde bu projeyi yürüteceklerini ve yatan hastalarda beslenme yetersizliklerinin ölçüleceğini anlattı. 

“Bu timlerin kurulmasıyla birlikte başta yoğun bakımdaki hastalar olmak üzere klinik gidişi doğrudan etkileyen önlemler alınabilecek, böylece hastanelerin giderleri de azaltılabilecek.” Şeklinde konuştu.