Birçoğumuz diyet kavramını, aç kalmak, sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum olmak ve en kötüsü de yaşamımızın belirli bir döneminde birkaç aylığına veya haftalığına uyguladığımız can sıkıcı, yaparken sizi kısıtlayan ve dolayısıyla mutsuz eden farklı bir beslenme şekli olarak düşünmekteyiz.
Birçoğumuz diyet kavramını, aç kalmak, sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum olmak ve en kötüsü de yaşamımızın belirli bir döneminde birkaç aylığına veya haftalığına uyguladığımız can sıkıcı, yaparken sizi kısıtlayan ve dolayısıyla mutsuz eden farklı bir beslenme şekli olarak düşünmekteyiz. Oysa bizim amacımız diyet dediğiniz kısa süreli bir beslenme programını belli bir zamanda uygulamak değil, kalıcı ve sağlıklı olan beslenme programını hayatınıza yerleştirmektir. Bu süreçte size yol göstermek, alternatifler sunmak, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi size öğretmek temel hedeflerimiz arasındadır. İnsanların aklına elbette diyet deyince bir kibrit kutusu peynir geliyor ama bizde durum farklı, benim diyetlerimde yasak yok, muadiller var. Bir şey yersen bedelini ödersin, bedelini ödediğin her şeyi tüketebilirsin. Bunun ne olduğunun bir önemi yok. Yasaklara dayalı sistemlerin geri dönüşü diyeti bıraktıktan sonra hep kilo olarak geri dönüyor. Bizim hedefimiz zayıflatmak değil sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline dönüştürmek.
Batırık; bulgur ile yapılan bir çeşit sulu soğuk salatadır. İç Anadolu'nun güneyi ile Akdeniz bölgesinin toros dağları'na yakın yörelerde yapılır. Karaman’da bayanların ev oturmalarının, altın günlerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Bulgurdan yapıldığı için B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Ayrıca Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir ve uzun süre tokluk sağlar. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir. Bu kadar faydalı olan bulgurun tahin ile buluşmasıdır aslında batırığı daha az tüketmemize neden olan çünkü Tahin veya diğer adıyla tahan, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak akıcı yağ gibi bir hale gelmiş şeklidir. Özellikle batırığın içine bir de fıstık, ceviz de atıyorsak daha da yağ oranını arttırmış oluyoruz. Eee şimdi yemeyelim mi batırığı dediğinizi duyar gibiyim ama bizde yasak yok sadece ne yediğimizi bilmeniz için söyledim. Tabi ki de batırık yiyebiliriz ama onu yerken neyi azaltacağımızı bilirsek yani muadilini bilirsek sıkıntı yaşamayız.
Kişiye özel beslenme programı hazırlanırken birçok etmenin yanında bireyin beslenme alışkanlıkları da oldukça önemlidir çünkü amacımız kişinin diyete değil, diyetin kişiye uymasıdır. Örneğin mayalı ekmeği çok seven bir bireyi tamamen mayalı ekmekten soyutlamak bireyin motivasyonunu olumsuz etkiler ve diyete uyumunu zorlaştırır. Diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programında birey sevdiği yiyecekleri yiyerek kilo vermekte ve daha çok motive olmaktadır. Unutulmamalıdır ki diyet hayatınızın belirli bir döneminde belirli bir süre uygulanan bir beslenme biçimi değildir. Kalorisi düşük diyetleri en fazla birkaç hafta uygulayabilir ve sonrasında verdiğinizden fazlasını geri alırsınız. Ancak kişiye özel olarak hazırlanmış bir beslenme programıyla aç kalmadan, sevdiğiniz yiyecekleri yiyerek kilo verebilir, ve kilonuzu hayatınız boyunca koruyabilirsiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Serap İNCEDAL