Düzenlenen programa Karaman Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr Musa Şahin, Karaman Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Enes Çakmakkaya, birim müdürleri ile merkezde görev yapan doktorlar katıldı.

Çakmakkaya, yaptığı konuşmada, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM); sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak, hekimlik dışı sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak hastaneye yığılmanın önüne geçmek, sağlığı geliştirici uygulamalar (hareketli yaşam, obezite ile mücadele, tütün zararlarından korunma) planlayıp yürütmek gibi amaçları gerçekleştirmek için kurulan, hastalığa değil, sağlığa yatırım yapma ilkesini benimseyen yapılardır.

Bu amaçla neredeyse tüm illerde faaliyetini sürdüren ve sayıları hızla artan SHM'lerden biri olan Karaman SHM, 2016 Mart ayında pilot illerden biri olarak hizmet sunmaya başlamıştır. SHM'mizde; beslenme danışmanlığı, psikososyal danışmanlık, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri, okul sağlığı, kanser erken teşhis, eğitim ve tarama hizmetleri, sigara bırakma danışmanlığı, sosyal hizmetler danışmanlığı, kronik hastalıklar ve fiziksel aktivite danışmanlığı, yabancı uyruklular için birinci basamak sağlık hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı, gebe çocuk ve ergen sağlığı danışmanlığı ve çeşitli sağlık eğitim hizmetleri verilmektedir” dedi.

Çakmakkaya, kanser taramaları hakkında bilgi vererek, “Ocak ayının Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle planladığımız bu etkinlikte halkımıza Karaman SHM olarak kanser taramaları ile ilgili sunduğumuz hizmetleri ve erken tanının önemini bir kere daha hatırlatmış olmak istiyoruz.

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ

Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında uygulanan başarılı politikalar ile çok gerilerde yer almaktadır. Çok sayıda ülkede taramalar ve koruyucu yaklaşımlar ile rahim ağzı kanseri nedenli ölümlerde %70'den fazla azalma sağlanmıştır. Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Taramalarını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap-Smear testi ile tekrar değerlendirilmektedir.

Bugün rahim ağzı kanserinin %99,9'una HPV (insan Papilloma Virüsü) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV'nin tespiti erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır.

Vatandaşlarımız Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM birimimizde ve belirli aile sağlığı merkezlerimizde rahim ağzı kanseri taramalarını ücretsiz bir şekilde yaptırabilmektedir, ilimizde son bir yılda 898'i Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde olmak üzere 3982 kadın vatandaşımıza rahim ağzı kanseri tarama hizmeti sunduk ve önümüzdeki yıl bu sayının daha da artmasını beklemekteyiz.

Bununla birlikte vatandaşlarımızın SHM'ye gelmelerini beklemeyip, sahada çalışan ebe ve hemşirelerimizin de desteğiyle köylere araç gönderip, taranacak nüfusun SHM'ye ulaştırılmasını sağlamaktayız.

MEME KANSERİ

Meme kanseri Türkiye'de ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olup kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 40 yaş üzerindeki kadınlara iki yılda bir mammografi cihazı ile tarama uygulanmakta; olası kanser öncüsü lezyonların büyük bir erkenden saptanmakta ve hastaların ikinci basamak kuruluşlara hastalık ilerlemede; edilebilmesi sağlanmaktadır, ilimizde bir yılda 3184'ü SHM'de olmak üzere 44' vatandaşımıza ücretsiz bir şekilde meme kanseri tarama hizmeti sunulmuş, tarama sonu şüphesi bulunan 32 kişi ve risk altında olabilecek 197 kişi daha ileri tetkiklerin yapılması kuruluşlara vakit kaybetmeden yönlendirilebilmiştir.

KOLOREKTAL KANSER

Kolorektal kanser, dünyada ve ülkemizde iki cinsiyette de en sık görülen üçüncü kanser olup, yüksek hızlarda ölümlere ve yeti yitimlerine neden olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Kolorektal kanserin gelişmeden önlenmesi ve erken evrede yakalanabilmesi için ulusal tarama standartlarımızca tarama testleri uygulanması önerilmektedir. SHM bünyesinde 50 yaş ve üzeri herkese iki yılda bir gaitada gizli kan tahlili uygulanabilmekte, şüpheli sonuç varlığında hasta kolonoskopi uygulanmak üzere üst basamağa sevk edilmektedir. Böylelikle var olan hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve uygun tedavisi sağlanmaktadır.

Kanser taramalarının ücretsiz olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını her fırsatta hatırlatmakta fayda görüyoruz. Bununla birlikte kanserle mücadele yalnızca taramalar ve erken teşhis aracılığıyla değil, sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi ile de sürdürülmektedir. SHM'de sağlığı geliştiren faaliyetlerden son bir yılda; hekimlerimiz sigara bırakmak isteyen 1064 vatandaşımıza destek vermiş, diyetisyenimiz 1720 kez sağlıklı beslenme önerileri ve diyet düzenleme hizmeti vermiş, fizyoterapistlerimiz fiziksel aktivitelerin artırılması ve sürdürebilmesi için gerek spor salonumuzda toplu etkinliklerle gerekse bireysel olarak 1273 kez vatandaşlarımızla bir araya gelerek hizmet sunmuş ve sunmaya devam etmektedir.

Bunların dışında psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimi uzmanından oluşan ekipler özel görüşme odalarında psikolojik destek vermektedir. Gebe bilgilendirme sınıfında anne adaylarımız anneliğe hazırlanmaktadır. Okul sağlığı ekibimiz okul çağı çocuklarımızın aşılamalarını yapmaktadır. Diş hekimlerimiz anasınıfı ve ilkokul öğrencilerimize koruyucu ağız diş sağlığı uygulamaları, eğitimler ve diş muayeneleri hizmetlerini sunmaktadır. Bahsi geçen temel sağlık hizmetleri, vatandaşlarımıza sağlandığı gibi, yabancı uyruklu bireylere de Arapça çevirmen yardımıyla ücretsiz olarak sunulmaktadır” dedi.