Mücavir alanlarında bulunan kavak ağaçlarının, ilkbaharda çiçek açma döneminde yaklaşık 25 - 35 gün süresince çevreye bıraktığı kavak çiçeğinin (polen) sağlık sorunu olan insanları rahatsız ettiğini belirten uzmanlar aşırı şekilde dikilmiş olan kavak ağaçlarının görünüm ve gölgelik olarak hiçbir özelliği bulunmadığını belittiler.

Yapılan İncelemede 20’den fazla protein bandı bulunduğu ve bunlardan en az 9 tanesinin glikoprotein yapısından olduğu tespit edildi. Bunlardan 7 fraksiyonun insanlarda antijenik aktivitesi yanı sıra çeşitli enzim aktivitelerinin olduğu da tespit edildi.

Bu ağaçlar sonbahar aylarında yapraklarının dökülmesiyle bahçelerde sadece kirlilik yapmaktadır. Bu nedenle Sarıveliler Belediyesi’nin genelgeleri doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlara ait evlerin bahçelerinde bulunan ve astım, amfizem ile alerjik rahatsızlıkları tetikleyen kanserojen maddeler içeren kavak ağaçlarının kesilmesine karar verildi.

Daha yeşil ve yaşanabilir bir Sarıveliler için bölgenin ekolojisine uygun fidan ve bahçe bitkisine özen gösterilmesi gerekmektedir.  “Dünya Sağlık Örgütü tarafından araştırılan yaydıkları zararlı polen yüzünden çeşitli hastalıklara yol açan kavak ağaçlarının kesilmesine Sarıveliler Belediyesi Meclis kararı alındı. Kesilen kavak ağaçlarının yerine yeni ağaç temini konusunda belediyemiz gerekli yardım ve desteği sağlanacak.  Belediyemiz öncülüğünde Kavak ağacını kesmek ve satmak isteyen vatandaşlarımızın Belediyemiz Sosyal İşler Müdürlüğüne Kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstererek, halkımızın sağlığı ve kaliteli yaşamı için belediye çalışanlarına yardımcı olmalarını rica ediyoruz.

HABER MERKEZİ