KAYSERİ (AA) - Kayseri'de 13 yaşındaki bir çocuk, dünyada çocukluk çağında nadir görülen koroner arter hastalığı nedeniyle yapılan baypas ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Mehmet Karakaya'ya (13) koroner arter hastalığı (kalbi besleyen atar damarların daralması) teşhisi kondu. Dünyada çocukluk çağında nadir görülen hastalığı nedeniyle tedaviye alınan Karakaya'ya, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde baypas ve aort kapağı genişletme ameliyatı yapıldı.

ERÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutay Taşdemir, yaptığı açıklamada, "koroner baypas cerrahisi"nin, darlık ve tıkanıklıklar nedeniyle normalde iyi kanlanamayan kalp kas dokusuna, ilave damarlar ile bol kan taşımayı amaçlayan bir operasyon olduğunu bildirdi.

Koroner baypas cerrahisinin, genellikle orta ve ileri yaş gruplarında uygulandığını vurgulayan Taşdemir, şunları söyledi:

"Çocuklarda nadiren karşımıza çıkan bir problem. Hastamız 13 yaşında maalesef böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. Hastada koroner arter hastalığının yanında kalp kapağında da ciddi bir darlık oluşmuştu. Yapılan operasyonla hem kalp kapağı genişletilip darlık giderildi hem de koroner arter hastalığı nedeniyle beslenemeyen kas dokusuna yeterince kan verildi. Şu an oldukça iyi bir durumda."

Taşdemir, hastanın rahatsızlığının genetik olduğunu dile getirerek "Ailesel trigliserit yüksekliğine bağlı bir neden söz konusu. Trigliserit düzeyi normalin neredeyse 5 misli yüksekliğinde. Ailesel olmasının da şöyle bir özelliği var, normalde trigliserit bir yağ bileşeni. Alınan yiyecekler ile alkol tüketimi ile ilintili bir hastalık. Normal insanlarda iyi bir beslenme, iyi bir diyet ile bunu düşük bir seviyeye çekmek mümkün ama ailesel durumlarda maalesef bu daha büyük sorunlara yol açabiliyor" diye konuştu. 

Çocukluk çağında nefes darlığı ve göğüs ağrısının, özellikle efor sarf ederken ortaya çıkması halinde ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Taşdemir, çok küçük yaşta böyle bir sorunla karşı karşıya kalınmayacağı düşüncesinin yanlışlığına işaret etti.