Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminerde, BUSMEK kursiyerleri ‘kanser ve erken teşhisin önemi’ konularında bilgilendirildi.

BKK Sağlık Çalışma Grubu’nun düzenlediği ‘meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi’ konulu seminerde, Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi eğitim hemşiresi Meryem Saatçi tarafından BUSMEK kursiyerlerine bilgi verildi. Meme kanserinde erken teşhisin önemini kavrayarak, kendi kendine muayeneyi öğretmeyi amaçlayan seminerde, erken tanı için yapılması gerekenler, uyarıcı belirtiler ve fiziksel muayene anlatıldı. Kanser bir hastalıklar grubu olduğunu söyleyen Meryem Saatçi, hücrelerin kontrolsüz çoğalması olarak tarif etti. Dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon yeni kanser olgusunun ortaya çıktığını belirten Saatçi, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denildiğini ifade etti. 8 kadından birinin meme kanseri olma riski taşıdığı dile getiren Saatçi, “Türkiye’de her sene 30 bin kadına meme kanseri tanısı konduğu açıklandı. Türkiye’deki bütün kadın kanserlerinin yüzde 32.8’ini meme kanseri oluşturuyor. Kadının yaşına göre kendi kendine muayenesi, klinik muayene ve mamografi uygulanır” dedi.

Meme kanserinde risk etkenlerini, uyarıcı belirtileri de aktaran Saatçi, meme kanserinin teşhisinde en etkili aracın eller olduğunu belirterek kendi kendine muayenenin nasıl yapıldığını anlattı.