Dr. Dabak, ağız ve burun boşluğunun arka tarafında bulunan farinks denilen boğaz kısmına buluşan mikrop ve virüslerin bu alanı iltihaplandırması sonucu oluşan farenjit hastalığının kişilere ciddi rahatsızlıklar verebileceğini belirtti. 

Kronik ve akut olarak görülebilen farenjit hastalığıyla ilgili bilgiler veren Dr. Dabak şu ifadeleri kullandı; 

FARENJİT NEDİR?
Mikroplar vücudumuza genellikle burun ve boğazımızdan girer. Burun ve boğazın arka ve yanlarında daha fazla olmak üzere mikroplara karşı savaşan yoğun bir bağışıklık dokusu vardır. Bu dokunun iltihabına farenjit denir.

NİÇİN FARENJİT OLURUZ?
En sık sebep mikroplardır. Özellikle kış ve bahar aylarında oluşan enfeksiyonların önemli bir kısmı boğaz ağrısı ile seyreden akut farenjittir. Bu durumda hastanın 5-15 gün arası boğaz ağrısı şikâyeti olur.
Sık hastalık geçiren, reflü, alerjisi olan, sigara kullanan kişilerde olabilen diğer bir problem de kronik farenjittir. Bu kişiler özellikle soğuk, sıcak, baharatlı, asitli gıdalar kullandıklarında, burunları tıkandığında, boğaz ağrıları...

BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Boğazda ağrı, yanma, kuruluk ve takılma hissi, kaşınma,
- Yutkunurken zorlanma ve bunun uyurken rahatsız etmesi,
- Öksürük,
- Ses kısılması,
- Halsizlik, yorgunluk,
- Burnun akması,
- Baş ağrısı,
- Nadiren ateş.

Kronik farenjitte genelde ateş olmaz. Hastanın halsizlik gibi bir sorunu yoktur. Hastaya boğazında bir şey varmış gibi gelir. Boğazı temizleyince geçeceği hissi vardır. Fakat boğazı temizlemek, daha çok tahriş eder.

Muayenede boğazda kızarıklık ve şişlik, geniz akıntısı, gibi bulgular vardır. Doktorun muayenesi ve hastanın söyledikleri sonucu farenjit teşhisi konur. Genelde tetkik gerekmez. Bazen sebebi bulmaya yönelik tetkik gerekebilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Ağızdan nefes alma bu hastalığa yakalanma riskini arttırır. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, doğuştan gelen bir takım özellikler hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Bunların dışında stresli bir yaşam sürmek, düzensiz, 
yaşamak, reflü, alkol, sigara kullanmak, uyku bozukluğu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır.

FARENJİT TEDAVİSİ
Tedavide sebebe yönelik tedavi önemlidir. Arttırıcı sebepler ortadan kaldırılır. Antibiyotik kullanımı dönem dönem gerekebilir. İlave olarak ağırı kesici, balgam yumuşatıcı, antihistaminikler, bazen öksürük kesici ilaç ve yanmayı azaltan sprey ve gargaralar kullanılabilir. 

Kronik farenjitte tedavi uzun sürelidir. Hastanın dikkat etmesi gerekenler vardır. Tedavinin temel prensibi sebebi ortadan kaldırmaya çalışmak ve boğazı tahriş eden sebeplerden uzak durmaktır. Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Bu yüzden farenjitten korunma yolları çok önemlidir. 

FARENJİTTEN KORUNMA YOLLARI
-    Farenjitten korunmak için sigarayı bırakmak gerekir. 
-    Boğazı tahriş eden aşırı sıcak ve soğuk, keskin ekşi yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılmalıdır. 
-    Boğazı temizlemek de tahriş edici olduğu için yapmamak gerekir.
-    Tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak gerekir. 
-    Elleri sık yıkamak ise enfeksiyonu önlemeye yardımcıdır.
-    Eğer alerjiniz varsa buna neden olan şeylerden korunmalısınız.
-    Mide asidinin boğaza kaçtığı reflü gibi bir sorununuz varsa çay, kahve, alkol, kola gibi içecekleri azaltmak ve fazla yemekten kaçınmak gerekir.
-    Uyumadan evvel en geç 4-5 saat önce yemek yemeyi keserek boş mideyle uyumak gerekir.
-    Burun tıkanıklığı yapan kemik eğriliği, et büyümesi varsa gerekirse cerrahi tedavi yapılmalıdır.

Düzgün bir yaşam, düzenli yapılan spor ve vitaminsiz kalmamak farenjitten korunmayı sağlayan durumlardır.