Soğuk havaların gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı vakaları da hızla artmaya başladı. Aktarlar ise konu hakkında vatandaşların kimyasal ürünlerden uzak durmasını, bitkisel çaylar tüketmesini ve doğal meyve-sebzeleri iyice yıkayıp bol bol tüketmelerini tavsiye ediyor.

Karaman’da aktarlık yapan Şifa Baharatın İşletmecisi Ejder Atçeken, kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların soğuk algınlığından daha sağlıklı bir şekilde korunabilmeleri için kimyasal olan ilaç ve ürünlerden kesinlikle uzak durmalarını ve bunun yerine doğal bitkisel karışım meyve çaylarını tüketmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca Atçeken, nane-limonun doğal olanının kaynatılıp içmenin de soğuk algınlığının atlatılmasında en sağlıklı yöntemlerden biri olduğunu hatırlattı.

Soğuk algınlığına birebir olan kış çayının içerisinde hibisküs, kuşburnu, zencefil, havlıcan, çörek otu, ısırgan tohumu, kakule ve karanfil olduğunu anlatan Atçeken, soğuk algınlığından korunmak için kış çayının her gün tüketilmesi gerektiğini söyledi. Atçeken, “Kış çayını bir bardak sıcak suya bir miktar koyup 4 ila 8 dakika arası bekledikten sonra şekersiz bir şekilde içilmelidir” diyerek, şekerden kesinlikle uzak durulması gerektiğinin ve tatlandırma için genellikleşekersiz bal kullanılmasının daha sağlıklı olduğunun altını çizdi.

Kış aylarında doğal meyvelerin bol bol tüketilmesi gerektiğini de belirten Atçeken, “Kış aylarında sağlıklı ve doğal olan gıdaların tüketilmesi gerekir. Bütün gıdalarda koruyucu madde var. Bu koruyucu maddeler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Alacağınız ürünleri titizlikle seçin, doğal olmasına kesinlikle dikkat edin” diye konuştu.

ADEM DEMİREL