Solunum yolu enfeksiyonu ve grip hakkında açıklama yapan Özel Karaman Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Polat, şunları aktardı;

“Son bir kaç gündür hava iyiden iyiye soğudu, geride kaldı sıcaktan bunaldığımız, evin tüm pencerelerinin açık olduğu ve günde 2-3 kere dışarı çıktığımız günler. Kış, kimine göre çok güzel ama bana göre değil. Bence kış mevsimi, zor ve meşakkatli.

Mevsim geçişlerinin yaşandığı zamanlarda insan, ne giyeceğini şaşırdığı gibi gece üzerine ne örteceğini de şaşırıyor. Bir de bebekler varsa bir evde durumun ciddiyeti iki kat artıyor. Sobayı, doğalgazı açsan ayrı, açmasan ayrı. Kalın giydirsen ayrı, ince giydirsen apayrı.

GRİP (İNFLUENZA) NEDİR?

Özellikle kış aylarında çok yaygın olarak rastlanan, bebek, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hafife alınamayacak kadar önem arz eden viral yani virüs kaynaklı bir hastalıktır grip. Grip (İnfluenza) virüsü sürekli yapısal değişimlere uğradığı için insanlara tekrar tekrar bulaşabilen bir virüstür.  A, B ve C olarak adlandırılan 3 tip influenza virüsü vardır ancak gripte etkili olanlar A ve B tipleridir. Kış mevsiminde soğuk olan havaya karşı uyum sağlamak için vücudumuz daha fazla enerji harcar. Sağlıklı beslenmeyen kişilerde bu ihtiyaç karşılanmak istendiğinde vücut direnci düşer ve kişi hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Soğuk havalarda akciğerlerimizi üşütmek ciddi hastalıklara kapı aralar.

GRİP NEDENLERİ NEDİR VE NASIL BULAŞIR?

Grip, bilindiği üzere bulaşıcıdır ve buna bağlı olarak en yaygın görülen salgın hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alır. İnfluenza virüsleri çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılırlar. Gribe yakalanan bir kişinin genelde hapşırması ve öksürmesi bizde hastalığı bulaştıracak korkusu oluştursa da zaman zaman konuşması bile hastalığı bulaştırabilir. Hasta olan kişi yanında ve 1-2 metre kadar etrafında bulunan kişilere öksürük, hapşırık ve konuşma yoluyla hastalığı bulaştırabilir.

Ayrıca hasta olan kişinin burun ve ağız akıntısının bulaştığı yerlere temas eden kişilere de hastalık bulaşabilir. Bunun nedeni grip virüslerinin 48 saat boyunca canlı kalabilmeleridir. Bu nedenle musluklar, kapı kolları, merdiven korkulukları, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar gibi el ile temas gerektiren yerlerde bulunduktan sonra kesinlikle ellerimizi sabun ve bol su ile yıkamalıyız. Aksi taktirde temas ettiğimiz yüzeylerde grip virüsü varsa ve biz farkında olmadan elimizi ağzımıza götürürsek, hastalık kaçınılmaz olabilir.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ani başlayan yüksek ateş, Kas yorgunluğu, Baş ağrısı, Titreme, Boğaz ağrısı, Terleme, Karın ağrısı, İştahsızlık, Mide bulantısı, Kusma ve Kuru öksürük başlıca belirtileridir.

GRİP NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İstirahat grip tedavisi için birinci şarttır. Hastalık için gidilen doktor tarafından verilen ilaçların yanında en önemlisi dinlenmektir. Bunun yanında bol bol sıvı tüketmek ve vitamin açısından zengin olan sebze ve meyveleri tüketmek de iyileşme sürecini hızlandırır.

Hasta olan bebek ve çocukların grip tedavisinde, temiz ve iyi havalandırılmış bir odanın sıcaklığı ayarlanmalı ne çok sıcak, ne çok soğuk ve bebek, çocuk üşümeyecek şekilde kontrol altında tutulmalıdır. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketmesi sağlanmalı, çorba, haşlanmış yumurta gibi kolay yenebilecek gıdalar verilmelidir. Ateşi sürekli kontrol edilmelidir.

Hastalık, kişilerin vücut direncine göre değişse de genelde 3-8 gün içinde tamamen atlatılır.”