Acıbadem Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, kış aylarında kalp hastalıklarına dikkat çekerek, “Kış aylarındaki soğuk havanın kalbiniz üzerinde çeşitli etkileri vardır. Soğuk hava nabız artışı, pıhtılaşma artışı ve kan basıncı artışına neden olabilmektedir. Bu durumlar özellikle koroner kalp hastalığı olanlarda ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetikleyebilmektedir” dedi.

Kış dönemi kalp hastalıkları hakkında bilgi veren Acıbadem Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serkan Duyuler, “Kış aylarındaki soğuk havanın kalbiniz üzerinde çeşitli etkileri vardır. Soğuk hava nabız artışı, pıhtılaşma artışı ve kan basıncı artışına neden olabilmektedir ve bu saydığımız durumlar özellikle koroner kalp hastalığı olanlarda ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetikleyebilmektedir" ifadesini kullandı.

Yapılan çalışmaların kış aylarında kan kolesterol düzeyinin yaz aylarına göre daha yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Dr. Duyuler şunları kaydetti:

"Riski azaltmak için soğuk havada yapılacak aktiviteler sırasında bazı önlemler alınması faydalı olacaktır. Bu aktivite soğuk havada hafif bir yokuşta veya karlı bir yolda yürümek dahi olsa dikkat etmek gereklidir. Soğuğun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde sıcak tutacak giysiler giyilmelidir. Isı kaybının büyük kısmı baş bölgesinden olduğu için bere veya şapka kullanılmalıdır. Kalbin üzerine binen yükü azaltmak için sık sık dinlenme araları verilmelidir. Eğer spor amaçlı yapılan bir aktivite ise daha sıcak veya güneşli günler tercih edilmelidir. Sabah erken saatler tercih edilmemelidir. Öncesinde ağır yemek yemekten ve alkol almaktan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız ve orta yaş ve üzerindeyseniz soğuk havada yeni egzersize başlayacaksanız öncesinde doktorunuza danışmanız faydanıza olacaktır. Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşmektedir ve daha ılık havalara göre daha kolay göğüs ağrısı oluşmaktadır. Bunun nedenleri kalp damarlarındaki soğuğa bağlı büzüşme ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını, dolayısıyla kalbin yükünü arttırmasıdır. Eğer bilinen bir kalp hastalığınız varsa açık havada çalışırken acil durumlarda almanız gereken ilaçlarınızı (dilaltı ilaçları gibi) yanınızda bulundurmalısınız. Önemli bir nokta da kalp krizi belirtilerini öğrenip ve eğer kalp krizi geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluyla temasa geçmelisiniz.”

Kışın gelmesiyle birlikte grip ve zatürre gibi hastalıkların artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Duyuler, şunları kaydetti:

“Kalp hastalarında bu tür hastalıklar çok ağır seyretmekle birlikte kalp yetmezliği hastalarının yetmezliklerinin artmasına, hastaneye yatmalarına ve hatta hastanın kaybedilmesine kadar ilerleyebilmektedir. Kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları bu riskin azalmasında önemli katkıda bulunacaktır.”