Dünyada her yıl 1.5 milyon insan veremden ölüyor
Karaman Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, veremin hala ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek “Dünyada her yıl 9 milyon yeni hasta vereme yakalanmakta ve bunların 1.5 milyonu ölmektedir. 2 milyar insan da tüberküloz mikrobu ile enfekte olmuş durumdadır.” dedi. 

Türkiye’de 2013 verilerine göre 15 bin civarında verem hastası olduğunu söyleyen Dr. Nesrin Bilgiçli, bunların yüzde 59’unun erkek, yüzde 41’inin ise kadın olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Bilgiçli, veremin yalnızca solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatarak kalabalık ortamlarda, cezaevi, bakımevi gibi toplu yaşanılan yerlerde ve stresli ortamlarda vereme yakalanma olasılığının fazla olduğunu dile getirdi.

“Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl 10-15 kişiyi enfekte eder.” diyen Uzm. Dr. Bilgiçli, “Enfekte olmak demek, hasta olmak demek değildir; sadece mikrobu vücuda almak demektir. Enfekte olan kişilerden hastalığa yakalanma riski olanlar beş yaş altındaki çocuklar, yaşlılar, HIV enfeksiyonu taşıyanlar, sigara ve alkol alanlar ile her hangi bir nedenle bağışıklığı baskılanmış olanlardır.” açıklamasında bulundu.

Tüberküloz mikrobunu vücuduna alarak enfekte olanların sadece yüzde 10’unun hastalığa yakalandığı bilgisini veren Uzm. Dr. Bilgiçli, enfekte olan yüzde 10’luk kesimin yüzde 5’inin ilk iki yıl içinde verem olduğunu, kalanların ancak hayatının herhangi bir döneminde bağışıklıkları düştüğünde bu hastalığa yakalandığını belirtti.

Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, tüberküloz hastalarının tedavi edilirlerse yüzde 99 oranında iyileştiklerini söylerken tedavinin altı aylık bir süreci kapsadığını ve tedavi başladıktan 15-20 gün sonra hastalığın bulaşıcılığının ortadan kalktığını, hastalığın tedavi edilmediğinde ise direnç kazandığını bildirdi. 

Uzm. Dr. Nesrin Bilgiçli, veremin dikkat edilmesi ancak korkulmaması gereken bir hastalık olduğunu söyleyerek konferansına son verdi.