Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, KOAH’ın kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek, “Sigara en önemli ve en sık hastalık sebebidir” dedi.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğerde hava yollarında daralma olması sebebiyle havanın rahat bir şekilde giriş çıkışının sağlanamadığı bir hastalık. 19 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan KOAH’ın kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek “Sigara en önemli ve en sık hastalık sebebidir. Hastalık daha az sıklıkla mesleki unsurlarla da gelişebiliyor” diye konuştu.

Öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunum ve nefes darlığı KOAH’ın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Zaman zaman özellikle kış aylarında; öksürükte, nefes darlığında artış, balgam miktarında artış ve renginde koyulaşma ile hırıltıların arttığı alevlenme periyotları görülüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, KOAH hastalığının erken teşhisinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sigara içiyorsanız, öksürük, balgam çıkarma varsa, nefesiniz daralıyorsa,  göğsünüzde zaman zaman hırıltı duyuyorsanız, yaşıtınız insanlara göre efor kapasiteniz daha düşük ise KOAH’dan şüphelenmeli ve mutlaka bir nefes ölçüm testi yaptırmalısınız” dedi.