KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çetin, tedavi edici hücresel ürünlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, binlerce yıldır kullanılan bitkisel tedavi ve kimyasal ilaç moleküllerinin yerini bunların almasının beklendiğini belirtti.

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Çetin, üniversitenin ev sahipliğinde GENKÖK araştırma merkezinde düzenlenen "Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler" konulu çalıştayda, hücresel tedaviye, kanser ve öldürücü enfeksiyonlarda başvurulduğunu anlattı.

 Türkiye'de ve bir çok Avrupa ülkesinde hücresel tedavi konusunda araştırmaların devam ettiğini anımsatan Çetin, şunları kaydetti:

"Binlerce yıldan beri süregelen bitkisel tedaviler ve kimyasal ilaç moleküllerinin yerini yakın gelecekte hücresel tedavi ürünlerinin alacağı görülüyor. Geleneksel yöntemlerle yeni ve etkin bir molekülün, ancak 20 yıl süren, bir milyar dolardan fazla araştırma geliştirme maliyeti karşılığında doktorların kullanımına sunulabildiği düşünüldüğünde, tedavi edici hücresel ürünlerin ve biyolojik moleküllerin geliştirilmesi ihtiyacı ortadadır."

Öldürücü enfeksiyonlara yönelik hücresel tedavi konusundaki araştırmaların sürdüğünü ifade eden Çetin, bu tür ürünlerin, kök hücre ve organ nakli yapılan hastalarda ortaya çıkan öldürücü virüs enfeksiyonlarında başarıyla kullanıldığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Çetin, kök hücre ve hücresel tedavi konusundaki çalışma ve yatırımların ardından biyoteknolojik ürünlerin hastaların umut kaynağı haline geldiğini kaydetti.