“Son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen taramalarla kanser gelişme riski olan polipler temizlenmektedir. Erken evrede Kolon Kanseri tedavi edilebilmektedir. Bu çalışmalarla kolon kanseri gelişimi engellenerek kolon kanserini yenebiliriz” dedi.

Kolorektal kanserin önlenebilir bir kanser türü olduğuna değinen Doç.Dr. Aslan bilgiler aktardı;

"Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur. Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, kolorektal kanseri önleyebilir. Erken tanı konulduğunda, kolorektal kanserin tedavisi daha etkin olabilir. Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolorektal kanser için artmış riski olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramada ülkemizde “gaytada gizli kan testi” uygulanmakta ve bu testi 50-69 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir.

Kolorektal kanserlerde en sık görülen belirtiler şunlardır;

Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi

Bağırsakta tam boşalmama hissi

Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma

Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikayeti

Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı

Sürekli yorgunluk

Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır;

Aşırı kilolu veya obez olmak

Fiziksel olarak aktif olmamak

Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi

Alkol Kullanımı

Sigara

İleri yaş

Ailede benzer kanser öyküsü bulunması

Tedavi

Kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde cerrahi, radyasyon ve kemoterapi başlıca kullanılan tedavi yöntemleridir. Tedavi, tümörün yerleşim yeri ve evresine göre değişmektedir.

Kanser hastalığında erken tanının önemine değinen Doç.Dr. Ahmet Aslanı, ‘ Her 100 dk da bir kişi Kolorektal Kanserden hayatını kaybetmektedir. Kişilerde hiçbir rahatsızlık belirtisi bulunmasa bile taramaların hayati önemi bulunmaktadır. Özellikle ailesinde risk faktörü olan kişilerin bu taramalara önem vermesini gerekmektedir. Bahsettiğimiz belirtileri kendisinde gören hastalarımızın ise geç kalmadan genel cerrahi hekimlerine başvurmasını rica ediyoruz." dedi.