Konu ile ilgili açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Şerife Özlem Genç;  Kolposkopi nedir? Kolposkopi hangi durumlarda uygulanmalıdır? İşlem nasıl yapılır? Konularında bilgiler aktardı;
Op. Dr. Şerife Özlem Genç , “Kolposkopi rahim ağzı, vajina ve vulvanın hastalık belirtilerini yakından inceleyip teşhis etmek için yapılan özel bir jinekolojik muayene şeklidir. Bu muayene için kolposkop denilen tıbbi cihaz kullanılır. Kolposkop;  çıplak gözle göremediğimiz hastalıklı alanları büyüterek görmemizi sağlayan ışık kaynağı ve mercekleri olan bir cihazdır.

Niçin Kolposkopi Yapılır ?
Kolposkopi, smear testinde tespit edilen anormal hücresel değişikliklerin nedenini ve rahim ağzında kansere dönüşebilecek olan lezyonların tespit edilmesi için yapılır.

 Kolposkopi hangi durumlarda yapılmalıdır?
Rahim ağzı taraması (smear testi) anormal olan ya da HPV 16 ve HPV 18 pozitif olan hastalarda 
Jinekolog tarafından şüpheli bir durum tespit edildiğinde tekrar eden yetersiz smear sonuçlarında kolposkopi yapılmalıdır.

Op.Dr. Şerife Özlem Genç Kolposkopi işleminin nasıl yapılığı hakkında şunları söyledi,
Kolposkopi poliklinik şartlarında uygulanır. Rahim ağzı büyüteç yardımıyla büyütülerek özel boyalarla boyanır. Anormal boyanan bölgelerden biyopsi alınır. Serviks biyopsisi alınırken özel bir alet yardımı ile toplu iğne başı kadar küçük bir doku örneği alınır. Alınacak biyopsinin sayısı kolposkopik bulgulara bağlıdır. Biyopsi alınması sırasında rahim kasılması olabileceğinden adet sancısına benzer hafif bir kramp olabilir. Yapılacak tedavi biyopsi sonucuna göre şekillenir. İşlem sırasında hasta çok az ağrı hissedebilir, şiddetli bir ağrıya neden olmadığı için anestezi gerektirmez. İşlem ortalama 10-20 dakika sürer. Hasta işlem sonrası günlük hayatına devam edebilir. Kolposkopi ile rahimağzı kanserine dönüşebilecek lezyonlar erkenden tespit edilir ve bu sayede rahim ağzının kanserleri çok erken evrede yakalanabilir.” dedi.