İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü resmi veteriner hekimler tarafından Kurban Bayramının huzurlu bir şekilde geçmesi ve herhangi bir sorun yaşanmaması için kurban bayramı hazırlıkları kapsamında kurulan geçici satış ve kesim yerleri İl genelinde faaliyette olan büyük hayvan pazarlarının denetimleri bayram öncesinde ve süresince yapılacaktır.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vekili Abdullah KAYA; Kurban Bayramı hazırlıklarının yapıldığını belirterek kurban hizmetleri Komisyonunca  belirlenmiş olan geçici kurbanlık satış ve kesim yerlerinde bayram süresince İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürünün sorumluluğunda ve Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürünün koordinasyonunda öncelikle yeterli sayıda araç ile nöbetçi veteriner hekimlerimizin Kurban bayramı süresince kurulan geçici kesim yerlerinde görevlendirildiğini ifade etti.

Kurbanlık Hayvan Alımlarında ve Kesim Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar

a) Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesi olmayan,

b) Küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan,

c) Çok zayıf olan,

d) Gebe olan,

e) Yeni doğum yapmış olan,

f) Yüksek ateşi olan,

g) Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

h) Kılları karışık ve mat halde olan,

i) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

j) Salya ve gözde akıntısı bulunan,

k) Pis kokulu ishali olan,

l) Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan,

m) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

n) Yara, şişlik ve ödemi olan,

o) Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan

p) Karaman Valiliği tarafından belirlenmiş ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kontrol altında tutulan yerlerin dışındaki hayvan satış yerlerinden hayvanların satın alınmaması gerekmemektedir.

 

Kesim Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:

1. Hayvanlar kesim yerine eziyet etmeden taşınmalı

2. Kesim yerinin temiz olmasına dikkat edilerek hayvanlar uygun şekilde kontrol altına alındıktan sonra kesim yapılmalı,

3. İç organlar kesimden hemen sonra çıkarılmalı,

4. Sindirim organlarının çıkarılması esnasında et ve temiz sakatat üzerine içerik bulaştırılmamalı,

5. Sindirim organları ve tüketilmeyen diğer kısımlar rastgele atılmamalı, Belediyece dağıtılan poşetlere konularak belediye görevlilerine teslim edilmelidir.

6. Kurban kesimi kesimhanelerde ve Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmiş geçici kesim yerlerinde yapılmalı, sokak ortasında veya halk sağlığını tehdit eden ortamlarda yapılmamalı,

7. Kurbanlık olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri İl Müdürlüğüne ve İlçe Müdürlüklerine getirilmeli.

 

Kurban Etlerinden Bulaşabilecek Hastalıklar:

1. Kestiğimiz hayvanların akciğer ve karaciğerlerinde balona benzeyen su dolu keseler (Kist Hidatik) görülürse böyle kısamlar tüketilmemeli, kedi ve köpeklere verilmemelidir. Uygun bir yere gömülmelidir.

2. Sağlıklı göründüğü halde kesildiğinde içinden nohuttan fındık büyüklüğüne kadar çeşitli büyüklüklerde irin odaklarının görüldüğü etler kavurma yapıldıktan sonra tüketilmeli, bu irin odakları çok yoğun ve yaygınsa etler yenmemeli ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirilmelidir.

3. Eti yenen hayvanların etleri arasında bulunan su kesesi şeklindeki larvalar pişirilmeden (çiğ köfte olarak) veya az pişmiş olarak tüketilirse insanlara geçer ve insan bağırsağında şerit(tenya) oluşturur.