Kurban bayramının toplumumuz için manevi değeri çok büyüktür. Bütün ailenin bir araya geldiği, geniş sofraların kurulduğu bayram günlerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. Kurban bayramın da et tüketimi artmakta bu yüzden bayramda mide krampları, şişkinlik, kabızlık çekmemek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.                                                                                                                                                                                       
Et en önemli protein kaynaklarından biridir. Protein vücudun büyümesi gelişmesi ve hastalıklardan korunması için gerekli olan en önemli besin maddesidir. Protein organizmanın su dengesini, asit- baz dengesini kontrol ederken, hormonların oluşumuna da yardım eder ve hemoglobin yapımını sağlar.
Et A,D,B12,B1, B6, folik asit vitaminleri, çinko, demir, fosfor,kobalt, minerallerini içerir. Özellikle demir ette organizmanın kolayca özümseyebileceği bir şekilde bulunur. Kansızlık çekenlere kırmızı et tavsiye edilir.
Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar hastaları, kolosterol hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları risk altındadır. Kırmızı ette doymuş yağ fazla olduğu için bu gruplar az ölçüde tüketmeye özen göstermelidir. Özellikle sakatatlar tüketilmemelidir.
Kurbanlarınızı tercih ederken güvenilir yerlerden almaya özen gösterin. Çünkü veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon hastalıkları bulaşma riski yüksektir.
Et ve et ürünleri proteinden zengin olduklarından sıcaklığa oldukça duyarlıdırlar ve kolayca bozulurlar. Bu nedenle etleri buzdolabında maksimum 2-3 gün. Buzlukta -2 derecede 7 gün,-32 derecede 3 ay saklayabilirsiniz. Dondurulmuş etleri tekrar kullanmak için akan soğuk su altında, mikrodalga fırında ve buzdolabında çözdürüp kullanabilirsiniz. Çözdürülmüş etleri tekrar dondurup kullanmayınız.
En önemlisi etleri nasıl tüketmemiz gerektiğidir. Bayram günü kesilen eti bekletmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilen hayvan eti hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik hazımsızlık gibi sorunlara neden olur. Mide rahatsızlığı olanlara 24 saat bekletilip tüketilmesi önerilir. Ana öğünlerde bütün besin gruplarının bir arada olmasına dikkat ederiz. Etler E,C vitaminlerini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında C vitaminden zengin sebze salatası tüketilmesi oldukça önemlidir. C vitamini etin içerisindeki demirin emilimini arttırır. Et yemeğinin yanında tahıl ekmeği veya bulgur pilavı tüketilmesi ayrıca süt grubundan cacık/ayran/ yoğurt tüketilmesi önerilir.
Et çok yüksek ısıda pişirilirse sadece dış yüzeyi pişer ve hızla katılaşır ; düşük ısıda uzun süre pişirilmelidir.
Mangalda et kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Kömürleşen etler kanser riski taşır ve et ateşe yakın olduğu zaman içeriğindeki B1, B12, folik asit gibi vitaminler kaybolur.
Kavurma yapıldığı zaman içeriğine tereyağı veya kuyruk yağı eklenmeden kendi yağında kısık ateşte pişirilmelidir.
Son olarak bayramda tatlı tüketimine özellikle diyabet hastaları dikkat etmelidir. Bayrama su içimine, harekete özen gösterilmelidir.
                                                                                                                  
Dyt. Esra Arslan Üstbaş
Diyetisyen
Özel Karaman Selçuklu Hastanesi